Societat 25/05/2016

L'Audiència considera "lleus" les coaccions de Garganté a un metge

El tribunal desestima el recurs de la fiscalia que demanava jutjar el regidor de la CUP per pressions més greus i falsedat documental

Montse Riart
2 min
El regidor Josep Garganté, durant la comissió d'aquest divendres /CRISTINA CALDERER

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs de la fiscalia i ordena jutjar el regidor de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona Josep Garganté només per un delicte de "coaccions lleus" a un metge del centre mèdic Perecamps, perquè canviés l'informe sobre un manter, fent constar que havia caigut per l'empenta d'un agent de la Guàrdia Urbana. El fiscal considerava que les pressions de Garganté eren més greus i també l'acusava d'intentar que el facultatiu falsifiqués el seu informe.

El tribunal comparteix el criteri del jutge que va investigar els fets i, després de revisar les declaracions dels testimonis, del denunciant i del regidor, creu que no existeixen proves suficients per pensar que l'"actuació" de Garganté fos tan greu "com per superar els límits del delicte lleu".

És tan rellevant el que "es diu" com el que "se'n deriva"

L'Audiència assegura en la seva resolució que "no es pot posar l'èmfasi de la coacció en una frase que ràpidament queda en dubte", perquè "per valorar la gravetat de la violència exercida" és tan "rellevant" el que "es diu", com "els fets que en deriven".

La fiscalia considerava que les coaccions de Garganté eren més greus, perquè l'acompanyaven un grup gran de persones, perquè van alterar el funcionament del centre mèdic i perquè l'objectiu era que es falsifiqués un document oficial, tot i que no s'arribés a aconseguir.

Però, segons el tribunal, "les declaracions dels testimonis corroboren que només dues persones van arribar a parlar amb el facultatiu", tot i que el grup fos més nombrós, que el diàleg "no va superar els 15 minuts" i que Garganté no "va arribar a aconseguir" canviar l'informe.

El regidor de la CUP Josep Garganté, durant la comparaixença /MARC ROVIRA

Per al tribunal, el fet que es tracti d'un delicte lleu també impedeix que es pugui jutjar Garganté per un delicte de falsedat documental, encara que sigui en grau de temptativa, perquè "la coacció exercida s'ha revelat insuficient per aconseguir l'objectiu" que es buscava.

Garganté: "Tornaria a actuar igual"

Quan va conèixer que el jutge volia enviar-lo a judici per les suposades pressions, el regidor de la CUP va assegurar que no es "penedia de res" i que "tornaria a actuar igual". Garganté també es va negar a dimitir, com li demanaven Convergència, Ciutadans, el PP i els sindicats de la Guàrdia Urbana. "Podeu anar esperant asseguts", va sentenciar el regidor.

Els tres partits i els sindicats dels agents van demanar a l'equip de govern d'Ada Colau que es personés contra Garganté. Durant la comissió extraordinària per avaluar el cas, el regidor de la CUP va reiterar que va actuar a petició del manter ferit i va denunciar la "persecució policial" als venedors ambulants.

stats