Societat 08/04/2016

Garganté (CUP) no dimitirà per la denúncia per coaccions i diu que tornaria a actuar igual

La Fiscalia demana que s'investigui més abans d'enviar el cas a judici i que s'acusi el regidor d'un altre delicte

M.o.
2 min
El regidor de la CUP Josep Garganté, durant la comparaixença /MARC ROVIRA

Barcelona"No em penedeixo de res. Tornaria a fer el mateix". El regidor de la CUP de Barcelona Josep Garganté ha comparegut aquest divendres per respondre a la denúncia presentada contra ell per presumptes coaccions a un metge perquè modifiqués l'informe sobre un manter ferit en una persecució de la Guàrdia Urbana. El regidor, que ha donat explicacions després que 'El Periódico' hagi publicat un vídeo enregistrat per un agent de la Guàrdia Urbana de paisà on es veu part de la seva conversa amb el metge i un representant del col·lectiu Tras la Manta, ha negat en rotund que es plantegi dimitir, com han demanat ja grups de l'oposició com CiU, PP i Ciutadans i, com ha dit, li han demanat agents de policia a través de Twitter. "Podeu anar esperant asseguts", ha sentenciat el regidor. Garganté veu en la denúncia un atac als manters, a les persones que els ajuden, i, finalment, a la CUP.

Però tot i això Garganté pot acabar en una situació encara més complicada. La Fiscalia ha recorregut que el cas s’enviï ja a judici perquè creu que els fets són més greus del que conclou el jutge. Destaca que Garganté es va presentar amb un grup organitzat d’una desena de persones al centre mèdic, que algunes feien fotografies, i que van dificultar la feina d’urgències. També demana que se l’acusi d’intentar que el metge falsifiqués l’informe.

La polèmica arriba en plenes negociacions entre el govern i els grups d'esquerres del consistori per rubricar l'acord per aprovar els pressupostos del 2016 i alguns grups de l'oposició ja han instat l'alcaldessa, Ada Colau, a demanar responsabilitats i a donar explicacions.

Segons el relat de Garganté, ell va arribar al CAP Peracamps on s'estava atenent el manter ferit a la cama quan va tenir constància que hi havia hagut una persecució policial i que hi havia ferits. I, un cop allà, li haurien comunicat que el ferit, que va arribar al centre a coll d'un company, havia estat atès pel metge en presència d'un agent de la Guàrdia Urbana i que sol·licitava tornar-hi a parlar per canviar la seva versió i assegurar que va caure com a conseqüència de les empentes de la policia. Garganté, que com es veu en el vídeo va demanar al facultatiu que canviés l'informe i hi afegís que el ferit va caure per una empenta policial, ha titllat de "molt greu" que un agent acompanyés el manter al box. I també ha criticat que si l'agent de paisà que va enregistrar el vídeo va creure que estava cometent un delicte, no actués al moment.

En nom del govern municipal, el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha apuntat que haurà de ser la intervenció judicial la que determini els fets. Ha apuntat, però, que en la informació que té s'estipula que el manter va caure perquè va ensopegar en la fugida i que no pot confirmar que hi hagués un agent al box. Ha defensat que la policia pot acompanyar els pacients mentre són atesos "en situacions excepcionals".

stats