LGTBI-fòbia
Societat 14/04/2023

LGTBI-fòbia: un 20% més d'agressions aquest inici d'any

El primer trimestre de l'any s'han registrat 85 incidències i preocupa la intensitat de les discriminacions contra el col·lectiu trans

2 min
L'orgull LGTBI irromp als carrers de Barcelona

BarcelonaL'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) alerta que en els primers tres mesos del 2023 s'han registrat gairebé un 20% més de discriminacions contra les persones LGTBI que en el primer trimestre de l'any passat. El col·lectiu més afectat continua sent el dels homes gais, tot i que també preocupa l'increment d'incidències contra les dones lesbianes i l'augment de la intensitat de les agressions contra el col·lectiu trans.

Entre gener i març s'han detectat 85 incidències a tot Catalunya, 16 més que en el mateix període del 2022. Els homes gais han patit la meitat d'aquestes agressions i també són el col·lectiu que ha experimentat un augment més important de discriminacions respecte a l'any passat (un 17% més). Les persones trans són les segones més discriminades, després d'haver estat víctimes de 2 de cada 5 accions LGTBI-fòbiques i en concret, d'aquestes, les més perjudicades continuen sent les dones trans. Tot i que no és el col·lectiu on s'ha registrat un increment més important, destaca l'augment d'un 6% de les discriminacions contra dones lesbianes. Més enllà de la valoració quantitativa i del fet que no s'hagi registrat un increment d'incidències contra les persones trans, des de l'Observatori es mostren preocupats per la "intensitat qualitativa" de les agressions, sobretot davant el suïcidi d'un menor trans a Sallent, els casos d'assetjament escolar contra menors del col·lectiu i l'agressió física contra una dona trans a la via pública.

Pel que fa al tipus d'incidències, una de cada quatre són situacions d'odi i exaltació o agressions verbals. En tercer lloc, hi ha les agressions físiques (15%), seguides del tracte inadequat (14%) i l'assetjament (10%). Finalment, es troben els casos d'amenaces i de problemes relacionats amb el dret d'admissió.

Cap incidència a Lleida

Set de cada deu incidències contra el col·lectiu LGTBI es registren a la província de Barcelona, on els districtes amb més discriminacions detectades són Sant Martí (20%) i l'Eixample i Ciutat Vella, tots dos amb un 9% dels casos viscuts a la ciutat. Sant Martí també és el districte on més han crescut les agressions, seguit de Sants-Montjuïc, un increment que l'OCH atribueix, en part, al fet que des del mes de gener s'ha activat un servei de prevenció i detecció de situacions de masclisme i LGTBI-fòbia en dues sales d’oci situades en aquestes zones de la ciutat.

A Tarragona s'han registrat el 3,5% de les incidències i a Girona el 2,4%, mentre que a Lleida, durant aquests primers tres mesos de l'any no s'ha registrat cap cas d'agressió contra el col·lectiu.

stats