Societat 10/04/2014

La llei de BCN World no es podrà aprovar a finals d'abril, com volia el Govern

ICV i la CUP han presentat aquest dijous el recurs al Consell de Garanties Estatutàries, que haurà de emetre un dictamen en un termini màxim d'un mes

Acn
2 min
Les diputades Hortènsia Grau (ICV) i Isabel Vallet (CUP) entrant la petició al registre del Parlament / ACN

BarcelonaICV-EUiA i la CUP han formalitzat aquest dijous a un quart de deu la sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre el projecte de llei que ha de fer possible BCN World.

Les diputades Hortènsia Grau (ICV-EUiA) i Isabel Vallet (CUP) han explicat instants després de registrar la petició que el recurs es fonamenta en la manca "d'interès general" de BCN World, que "només" està ideat per beneficiar determinats "interessos privats especulatius".

A més de l'interès general, també denuncien l'incompliment d'onze articles de la Constitució i quatre de l'Estatut al voltant dels drets de la infància i dels consumidors, del principi d'autonomia local, del joc a crèdit i de la igualtat fiscal.

El dictamen del Consell de Garanties arribarà en un termini màxim d'un mes, durant el qual la proposició de llei no podrà finalitzar el tràmit parlamentari. És bastant improbable, doncs, que CiU i PSC puguin situar el debat final en el Ple que començarà el 24 d'abril, tal com tenien previst. Vallet ha criticat el "xantatge" que ja ha fet l'empresa inversora, anunciant que començaran les obres encara que sigui amb llicències provisionals, fet que fa dubtar la CUP que s'esperi a la resolució del Consell de Garanties.

Segons ICV-EUiA i la CUP el projecte de modificació del Consorci Recreatiu Turístic (CRT) de Vila-Seca i Salou i la modificació del tipus impositiu aplicable als jocs d'atzar incompleixen l'Estatut i la Constitució. En concret, asseguren que es vulneren els articles 28, 84.1, 84.2 i 149.5 de la llei catalana i els articles 9, 14, 31, 39, 47, 51, 103.1, 137, 139.1, 140 i 149.1 de la carta magna. Tots ells centrats en l'interès general, en la protecció dels drets de la infància i dels consumidors, en la defensa del principi d'autonomia local, en l'ordenació del territori, en els avantatges fiscals que es preveuen per als casinos i en l'acceptació per part del Govern del joc a crèdit.

stats