En llibertat els quatre manters detinguts a finals de juliol

Després d'onze dies entre reixes, la jutge diu que han pogut acreditar el seu arrelament a Catalunya

Una jutge de Barcelona ha deixat en llibertat amb càrrecs els  quatre manters detinguts a finals de juliol a Barcelona en un dispositiu dels Mossos d'Esquadra contra la venda il·legal. En un escrit al qual ha tingut accés aquest diari, la magistrada diu ara que han pogut acreditar el seu arrelament a Catalunya, i els canvia la presó per altres mesures "menys perjudicials".

Els manters podran deixar la presó, després d' onze dies entre reixes. La jutge manté oberta la investigació, els prohibeix sortir de l'Estat i els obliga a comparèixer dos dies a la setmana davant del jutjat per garantir que continuen localitzables.

Aquest dimarts s'ha celebrat una vista en què els quatre arrestats han pogut justificar el seu "arrelament" a Catalunya. Aquest fet, segons la jutge, minimitza el "risc de fugida" dels arrestats que va dictaminar el primer magistrat que els va interrogar.

Per exemple, un dels manters ha acreditat al jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona que està empadronat a la ciutat des de fa anys, que està vinculat a una fundació de serveis socials i que ha fet diversos cursets de formació laboral i per aprendre castellà.

Organització criminal

Els Mossos havien justificat en el seu atestat que els quatre manters empresonats, entre ells el portaveu del Sindicat de Manters, i els altres tres joves detinguts el 28 de juliol integraven una "organització criminal" dedicada a la venda il·legal d'objectes.

Tot i que els deixa en llibertat provisional, la jutge explica en el seu escrit que de moment "no s'ha modificat cap dels elements referents a la comissió dels delictes que s'investiguen".   

El col·lectiu havia convocat una concentració dijous vinent davant del Consolat del Senegal a Barcelona, coincidint amb el primer aniversari de la mort d'un manter a Salou, per demanar l'alliberament dels quatre companys i d'un altre venedor arrestat per una presumpta agressió a un agent de la Guàrdia Urbana, que continua a la presó. La mobilització es manté.