SOCIETAT
Societat 12/05/2011

Sensació d'èxode a Llorca després del terratrèmol

Més de 30.000 persones han dormit al ras a Llorca per por de més rèpliques. Els tècnics revisen els centenars d'edificis que han quedat danyats. A més dels que no poden tornar a casa, molts habitants han marxat del poble. Al carrer, tothom va amb maletes

Carles Arbolí / Agències
2 min
Llorca viu una sensació d'èxode després del greu terratrèmol de dimecres / EFE

LlorcaMés de 30.000 persones han dormit al ras coberts amb mantes aquesta nit passada a Llorca (Múrcia) després dels dos terratrèmols de 4,5 i 5,2 graus que han sacsejat la ciutat. Els veïns, espantats per por de noves rèpliques, han preferit dormir fora de casa. Els terratrèmols han deixat 8 morts i 167 ferits, tres d'ells greus. Eren les cinc de la tarda quan va tremolar la terra. Gran part de la població d'aquesta ciutat de 92.000 habitants va sortir al carrer espantada i ja no van tornar. Aquest dijous, tothom va amb maletes pels carrers i el poble viu una sensació d'èxode, amb les cases buides de qui no hi vol tornar i de qui ha deixat el poble enrere.

El sisme va localitzar-se a una distància d'entre cinc i deu quilòmetres del casc urbà del municipi i va sentir-se en altres poblacions de la zona i fins i tot a Albacete. Centenars d'edificis han quedat danyats i ara els tècnics els revisen i hi posen adhesius verds o vermells, segons l'estat d'afectació que registren. Les parts mes afectades són els baixos i els primers pisos. El govern central ha desplegat a la zona la Unitat Militar d'Emergència. Les autoritats descarten en principi que hi hagi desapareguts. La majoria de víctimes han rebut l'impacte de cornises que han caigut pel moviment de terra.

Calma a la població

El govern murcià ha volgut tranquil·litzar els ciutadans malgrat la tragèdia que han hagut de viure aquest dimecres pels dos terratrèmols que hi ha hagut amb dues hores de diferència. La gent ha passat la nit a zones habilitades, però també a camps i polígons industrials dels voltants.

El conseller de Justícia i Seguretat Ciutadana, Manuel Campos, ha explicat que "des del primer moment han estat funcionant perfectament tots els mitjans materials de què disposàvem, autonòmics i estatals" pel que fa a l'auxili de les persones afectades pels terratrèmols. En aquest sentit, ha explicat que s'ha activat el nivell 2 d'emergència i que s'han activat tots els serveis de protecció civil de la regió i "hem posat a l'abast tots els recursos autonòmics i municipals amb què comptem perquè aquesta desgraciada situació es pugui solucionar com abans millor".

En aquest sentit, ha transmès a tots els ciutadans "la tranquil·litat, ja que s'ha de mantenir la fredor d'ànim fins i tot en aquests moments". Campos ha assegurat que es mantenen "molt bons recursos i molt bona coordinació" i ha agraït el suport d'altres territoris, com el País Valencià. "Els ciutadans de Llorca tindran l'ajut i el suport necessaris", ha afirmat.

Campos ha afegit que han sol·licitat ajut a l'Estat espanyol i l'han rebut "des del primer moment", de manera que "tindrem els recursos necessaris mèdics suficients i els hospitals de campanya necessaris per atendre les persones que necessiten assistència", ha conclòs.

Maduresa i serenitat

Per la seva banda, el president de Múrcia, Ramón Luís Valcárcel, ha donat el condol als familiars de les víctimes i ha destacat les "mostres de maduresa" dels ciutadans, "que han sabut donar resposta en un moment de molts nervis, tensió i alarma". Al seu torn, ha afirmat que la població de Llorca "ha mostrat una actitud de serenitat i d'organització digna d'elogi" i ha remarcat també "la solidaritat de tots els murcians".

stats