Societat 26/09/2017

Llum verda als nous túnels de les Glòries: una obra de 150 milions d'euros

L'Ajuntament preveu que tota la infraestructura viària entri en funcionament a principis del 2021

Ara
3 min
Colau vol rescindir el contracte de les obres de Glòries pels retards i els sobrecostos

BarcelonaBarcelona vol prémer l'accelerador d'unes obres maleïdes, les de la plaça de les Glòries. Tal com va anunciar l'alcaldessa, Ada Colau, a l'estiu, les obres dels dos túnels que han de soterrar el trànsit de la Gran Via al seu pas per la plaça s'han licitat d'un sol cop. La comissió d'Urbanisme que s'ha celebrat aquest dimarts ha aprovat inicialment el projecte refós dels túnels, que inclou tant la modificació del que ja s'estava excavant entre els carrers Badajoz i Castillejos (96,8 milions d'euros) i el projecte executiu actualitzat del que enllaçarà els carrers Badajoz i rambla del Poblenou (52,5 milions). L'aprovació s'ha fet amb els vots a favor de totes les formacions, tret de la CUP, que no ha participat a la comissió.

Aquest segon túnel és el que, inicialment, es volia deixar per a més endavant, però els plans van canviar arran de la decisió del govern de Colau de paralitzar les obres del primer túnel després que una auditoria confirmés uns endarreriments de 18 mesos i un sobrecost del 60% i que les obres es vinculessin al cas del 3%. Ara el consistori busca posar, per fi, el peu a l'accelerador a les Glòries. El projecte final dels túnels tindrà un cost de 149,3 milions d'euros (IVA inclòs). Després de l'aprovació d'avui, s'obre un període de 30 dies d'exposició pública abans de l'aprovació definitiva. "Estem treballant per fer una licitació millor", ha defensat la tinent d'alcaldia de l'àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. "El sistema de contractació pública és absurd", ha criticat. La resta de formacions hi han votat a favor, però no han estalviat retrets. "Estaven en contra de les obres faraòniques i ara estem parlant de l'obra més important d'infraestructures", ha dit el regidor del PDECat, Jordi Martí. "Benvinguts al segon túnel", ha conclòs. Ciutadans i PP també hi han votat a favor i han celebrat que el govern hagi acabat "fent cas dels partits de l'oposició i dels veïns", que sempre han defensat els dos túnels. ERC també hi ha votat a favor.

El govern municipal treballa ara per licitar, mitjançant lots i de manera conjunta, la construcció dels dos trams de túnels, el proper mes d’octubre. El següent pas ha de ser reiniciar les obres a principis del 2018, i es calcula que l'obra civil s'allargarà durant 32 mesos. Es preveu la posada en funcionament de tota la infraestructura el primer trimestre de l'any 2021.

Es tracta de túnels urbans –dos tubs independents amb circulació unidireccional–, amb una longitud total de 957 metres, que recolliran el trànsit de la Gran Via –per on passen uns 90.000 cotxes al dia.

Colau anuncia la nova licitació de les obres de Glòries, que inclourà el segon túnel

Actualment s'estan finalitzant els tràmits per a la liquidació del contracte, després que el 24 d’abril del 2017 el consell d'administració de BIMSA notifiqués la resolució del contracte a la unió temporal d'empreses que hi treballava.

Dibuixant el gran parc

En paral·lel, també es treballa en la urbanització en superfície de la futura plaça. La comissió de govern va aprovar, la setmana passada, el projecte urbà per a l'àmbit conegut com a Clariana. Aquesta serà la primera fase del projecte Canòpia Urbana, que és el que va guanyar el concurs per convertir el nus viari de les Glòries en un gran parc.

La Clariana comprèn l'espai que queda entre els carrers Independència i Cartagena. Pel nord, l'àmbit s'estén fins al perímetre de les edificacions de Consell de Cent, i pel sud, fins al vial provisional de la Gran Via en superfície. En total, una superfície de 45.860 metres quadrats. Aquest projecte comporta una inversió de quasi 20 milions d'euros i està previst que les obres comencin el gener del 2018 i s'allarguin un any. La gran clariana és una esplanada de gespa d'una hectàrea. En aquest àmbit hi haurà també un passeig per a vianants i bicicletes, una àrea de jocs infantils, una àrea de gossos o la casa del jardiners –un espai de 600 metres quadrats que comptarà amb un edifici i un pati destinat al manteniment del parc.

El projecte de Canòpia Urbana
La clariana

El futur parc de la plaça de les Glòries estarà obert les 24 hores del dia, però tindrà algunes zones tancades tot el dia o per franges horàries.

stats