Societat 20/11/2013

El jutge del cas Madrid Arena investiga la cúpula de la Policia Municipal per falsedat

El magistrat vol determinar si els policies van aportar un informe manipulat sobre la qualificació del risc de l'esdeveniment

Efe
3 min
La festa de Halloween al recinte Madrid Arena / @comotedigounaco

MadridEl jutge del cas Madrid Arena, Eduardo López-Palop, ha obert una investigació separada contra la cúpula de la Policia Municipal de Madrid per un suposat delicte de falsedat documental en relació amb el cas, per determinar si va aportar un informe manipulat sobre la qualificació del risc de l'esdeveniment.

Els investigats són l'actual cap de la Policia Municipal de Madrid, Emilio Monteagudo, que ja va ser imputat en la causa general, i els comandaments Óscar de Santos, Gerardo del Rey i Emilio Rodríguez Corral, segons la interlocutòria judicial feta públic aquest dimecres.

L'informe lliurat per la policia de Madrid al jutjat assegurava que el nivell de risc de l'esdeveniment celebrat al Madrid Arena es va canviar de mig a alt poc abans de l'inici de la festa. L'informe té la data de 6 de novembre de 2012, cinc dies després de la tragèdia en què van morir cinc joves, i el jutge ho considera rellevant perquè el nivell de l'esdeveniment determina el nombre d'agents s'hi destinen.

Les cinc acusacions particulars personades en el cas van sol·licitar l'obertura de la peça separada perquè consideren que "en cap moment hi va haver un canvi de nivell de risc i que, per tant, el contingut del document amb data 6 de novembre del 2012 és fals", segons recorda la interlocutòria.

Les acusacions van argumentar davant el jutge que un canvi de nivell de risc sempre s'ha de fer per escrit i que en els cinc dies posteriors a la tragèdia no es va tenir constància de cap document en aquest sentit.

El fiscal es va sumar a la petició de les acusacions particulars per a tres dels comandaments policials, però no ho va fer en el cas d'Emilio Rodríguez Corral.

El jutge considera "especialment significativa i d'importància cabdal", en aquest assumpte, la declaració de la oficial de la Policia Municipal al districte de La Moncloa-Aravaca i encarregada, per tant, de l'esdeveniment, Càndida Jiménez, que va dir taxativament que el canvi de risc "mai es va produir" i que l'informe del 6 de novembre és "fals".

Recorda que Jiménez va declarar al jutjat que "quan va posar en coneixement dels seus superiors el risc que es corria a la festa de Halloween del Madrid Arena, la resposta que va rebre per part d'alguns d'ells va ser "això és el que hi ha, busca't la vida".

López-Palop subratlla que es tracta de determinar si aquest document "va ser creat 'ad hoc' per justificar una decisió, el canvi de risc de mig a alt, que potser mai es va produir", i incideix que l'obertura d'aquesta peça separada "de cap manera prejutja l'existència o no d'un il·lícit penal".

Emilio Monteagudo és el cap de la Policia Municipal de Madrid i va ser imputat pel magistrat el passat mes de febrer. Va declarar davant del jutge el 20 de març i va passar la responsabilitat de l'operatiu policial per a la festa a la cap de la Unitat de La Moncloa-Aravaca, Càndida Jiménez .

Óscar de Santos és cap de la Inspecció de Planificació i Coordinació de la Policia Municipal i va declarar com a testimoni el passat 31 de maig. Llavors va assegurar que Càndida Jiménez no va demanar reforços per al dispositiu de l'esdeveniment.

Gerardo del Rey és cap de la Inspecció Territorial I de la Policia Municipal i en la seva declaració com a testimoni davant del jutge el 16 de maig va confirmar que va donar verbalment una ordre de canvi del nivell de risc de mig a alt al subinspector Emilio Rodríguez Corral, qui al seu torn la va transmetre a la seva subordinada Càndida Jiménez.

Emilio Rodríguez Corral va comparèixer davant del jutge el passat 25 de juliol i va dir que hi va haver un canvi de nivell de forma verbal i per una reflexió personal.

stats