Recerca

Malestar entre els científics per la llei de la ciència que s'aprova avui al Senat

El canvi de redactat en una esmena, inclòs pels sindicats, obliga a fer contractes indefinits als investigadors joves

2 min
Centre de Regulació Genòmica, en una imatge d'arxiu

BarcelonaUna esmena al text de la llei de la ciència espanyola que aquest dimarts s'ha d'aprovar al Senat amenaça d’esborronar l’esperit competitiu en què es basa el sistema de ciència, tecnologia i innovació internacional i que ha estat el dominant a Espanya els darrers anys. L’esmena, promoguda pels sindicats, obligaria –en cas de ser aprovada– a la contractació indefinida de joves investigadors, malgrat que s’incorporin a llocs de treball amb durada limitada per les característiques del projecte al qual opten. L’esmena ha provocat la crítica dels centres de recerca i les unitats de recerca acreditats amb els segells d’excel·lència Severo Ochoa i Maria de Maeztu, que, en conjunt, representen més de 100.000 investigadors de primer nivell. En una carta adreçada als grups parlamentaris del Senat, demanen que s’elimini l’esmena perquè “pot perjudicar la carrera professional dels investigadors més joves” alhora que posa en risc el sistema de competició científica en què es basa la ciència internacional.

El text original que va entrar al Senat preveia que els projectes de recerca amb finançament internacional, especialment els europeus, podien contractar investigadors pel temps de durada establert en el projecte. És a dir, si el projecte tenia una durada de 4 anys, es podia fer un contracte pel mateix temps. En canvi, ara l’esmena obliga a fer contractacions indefinides, cosa que va en contra dels criteris majoritaris als centres de recerca capdavanters de tot el món. “Es podria entendre si fossin places estructurals”, explica Luís Serrano, director del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i un dels impulsors del carta als grups parlamentaris, que ja aplega 40 dels 57 centres i unitats de recerca que hi ha Espanya. 

L’esmena, ratificada aquest dilluns pel ministeri de Ciència en una nota informativa, “generarà més conflictivitat”, ja que obligarà els centres “a tenir una bossa de falsos contractats indefinits”, lamenta Josep Samitier, director de l’IBEC i president d’ACER, organització que agrupa els centres catalans. Serrano destaca que la llei, si no es modifica l’esmena, eliminarà els contractes falsos temporals, cosa positiva en termes de lluita contra la precarietat laboral però que “crea els falsos indefinits”. El problema no són els costos d'acomiadament, insisteix, sinó que els centres d'excel·lència es trobaran fent acomiadaments “constantment” que seran “fàcilment impugnables” i obligaran a fórmules “tipus ERTO”. Els costos d’acomiadament, a més, els haurà d’assumir el mateix centre, de manera que veurà minvat el seu pressupost i la flexibilitat de contractació segons les necessitats de perfils investigadors. “Un centre com el CRG perdria una quantitat de finançament enorme que no compensaria ningú”, diu Serrano. El mateix passaria amb tots els centres que basen un alt percentatge del seu pressupost anual en projectes europeus. 

stats