Societat 19/06/2016

Tallen la via del tren per protestar contra els retards de Renfe

Més de 200 persones es sumen a la manifestació de la Plataforma Trens Dignes a l'estació de l'Aldea, amb la presència del Govern i de diferents partits

Dani Revenga
2 min
Els manifestants tallen la via

L'AldeaMés de 200 persones han tallat la via del tren a l'estació de l'Aldea per protestar contra els retards al servei de trens, que s'han agreujat des de l'última incidència a Mont-roig del Camp, i la falta d'inversions en infraestructures al territori. La protesta l'ha organitzat la Plataforma Trens Dignes (PTD) i ha comptat amb la presència del secretari d'Infraestructures del Govern, Ricard Font, així com representants de diversos partits polítics del territori.

Veïns i entitats s'han concentrat davant de l'estació de l'Aldea

La protesta, que portava per lema #segrestats, ha acabat tallant la via del tren durant uns 20 minuts, davant del tren Talgo de les 12.05 hores que anava cap a Barcelona. La portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà, ha assegurat que han volgut fer una acció "punyent" per demostrar que els usuaris del territori estan "farts" d'agafar el tren i no saber quan en baixaran, i ha recordat que el retard del tren afectat per la protesta no és res comparat amb els que pateixen cada dia els usuaris.

La plataforma denuncia que tant l'operadora del servei, Renfe, com el gestor d'infraestructures, Adif, "segresten" el temps dels passatgers amb els retards dels combois, que aquests últims dies han arribat a les sis hores amb l'incendi de Mont-roig. Segons la plataforma, però, abans d'aquesta incidència un 70% dels trens ja eren impuntuals.

Desenes de manifestants omplen l'andana de l'estació de l'Aldea

El secretari d'Infraestructures del Govern, Ricard Font, ha denunciant que "els índexs de puntualitat de Rodalies a les Terres de l'Ebre estan per sota del 30%" i els usuaris "triguen cinc hores a arribar a Barcelona". Una situació que "no és digna" i que ha qualificat com a "pròpia del segle XIX". També han participat en la protesta representants de diferents partits polítics, com ara l'alcalde de Tortosa i candidat de Democràcia i Llibertat, Ferran Bel; Ferran Civit, d'ERC, o el diputat del PSC Carles Castillo.

Trens Dignes han demanat als partits i representants polítics "més continuïtat" en el suport a les reivindicacions del territori, que se sent "abandonat". En la protesta també hi han estat presents les millores a altres línies de tren, com la R15 –que cobreix el recorregut entre Barcelona, Reus, Mora d'Ebre i Casp, però amb menys freqüències que la R16– i en les infraestructures viàries del territori –per exemple, amb la gratuïtat dels peatges de l'AP-7 pels problemes que arrossega la N-340.

Causes del mal estat de la xarxa ferroviària segons l'Associació per la Promoció del Transport Públic

Altres entitats ciutadanes com ara l'Associació pel Transport Públic han donat suport a la concentració. Alerten que el problema a les línies de tren del sud de Catalunya es podria cronificar, perquè l'Estat no té previst arreglar la incidència de Mont-roig de manera immediata.

stats