Societat 08/03/2023

Manifestacions del 8-M: horaris, recorreguts i tot el que has de saber

Aquest any es posa el focus en l'augment de feminicidis i es reivindiquen els drets sexuals i reproductius

Noelia Marquina
2 min
Manifestacio del 8M a Barcelona

“Vaga feminista contra el sistema cis-hetero patriarcal, racista i capitalista”. Aquest és el lema de la manifestació del pròxim 8 de març, Dia de les Dones, organitzada per l’associació Assemblea 8M, encarregada d’unificar totes les accions als diferents espais del territori català. Dimecres les feministes insten a mobilitzar-se en quatre eixos essencials: el laboral, l'estudiantil, el de cures i el de consum. L’objectiu del Dia de les Dones o Dia de la Dona Treballadora, segons l’associació, és visibilitzar les demandes a favor dels drets de les dones, lesbianes i trans, formulades durant tot l’any. Així, es denuncien l’augment dels feminicidis, el terrorisme sexual i la precarietat laboral, davant d’una pobresa que consideren “absolutament feminitzada”. Es posa èmfasi també en el “qüestionament del dret al propi cos i als drets sexuals i reproductius", i també denunciem “tota la violència que han hagut d’aguantar totes les companyes trans els últims temps”. 

El manifest demana al govern espanyol que regularitzi la situació de les persones migrades, derogui la llei d’estrangeria i tanqui els centres d’internament per a estrangers. Aquest any la coordinació dels diversos esdeveniments i concentracions s’ha organitzat mitjançant assemblees obertes arreu del territori, a fi que dones de diverses procedències, organitzacions i centres puguin involucrar-se en la realització de les tasques. A continuació detallem les convocatòries de les quatre capitals catalanes.

Manifestació del 8-M a Barcelona

La convocatòria és a la plaça Universitat a les 18.30 h. L’itinerari continua per la Gran Via en direcció a la plaça Tetuan. Tot seguit passarà pel passeig de Sant Joan fins a acabar al passeig Lluís Companys, al peu de l’Arc de Triomf. Al final es llegirà de manera col·lectiva el manifest. 

Prèviament, el 7 de març a les 19.00 h, hi ha convocada una manifestació nocturna en suport a les treballadores sexuals. El punt de trobada és la parada de metro de Maria Cristina (L3).

Lleida

El punt de trobada és la plaça Ricard Vinyes, a les 18.00 h. La manifestació finalitzarà a la plaça Sant Joan. Més tard, a les 18.30 h, començarà una altra manifestació que sortirà des de la plaça 8 de Març. El dimarts 7 de març a les 19.00 h es projectarà a l’edifici del Rectorat el documental Casilda. El eco de los otros pasos. La visualització l’organitza la CGT de Lleida.

Girona

El dilluns 6 de març s’organitza una “jornada de lluita” a l’ateneu Salvadora Catà que inclou espectacles, dinar i xerrades durant tota la jornada. La convocatòria per al 8 de març és a la plaça 1 d’Octubre, a les 18.00 h, organitzada per l'associació Girona Coordinadora de Feminismes Anticapitalista. A la mateixa localització, dimecres a les 13.00 h Comissions Obreres organitzarà el Vermut Feminista.

Tarragona 

La convocatòria és a la plaça Tarraco Imperial, a les 12.00 h, organitzada per Plataforma 8M. A la mateixa hora, Comissions Obreres organitza una altra manifestació que començarà a la plaça de la Dona Treballadora i finalitzarà a l’Ajuntament. S’iniciarà amb la lectura del manifest conjunt entre CGT i CCOO. Prèviament, el mateix dimecres a les 11.00 h s’inaugurarà l’exposició sobre Nativitat Yarza, al pati de Jaume I (pati interior de l’Ajuntament). Yarza va ser la primera alcaldessa de Catalunya escollida democràticament a les eleccions del gener del 1934, en una candidatura d’ERC a Bellprat. 

stats