Societat 12/04/2018

Els mossos jutjats per agredir tres manifestants de Can Vies neguen els cops al cap però no a les cames "per defensar-se"

Un agent admet que va pegar a un manifestant a la motxilla “perquè és la manera de dispersar”

Pau Esparch
3 min
Els mossos acusats, a la vista del judici de Can Vies

BarcelonaLes protestes pel desallotjament del centre de Can Vies el 27 de maig del 2014, després d’una manifestació, van derivar en aldarulls i càrregues. Un grup d’agents dels Mossos d’Esquadra van entrar en un portal de la plaça de Sants on hi havia tres nois que després van denunciar cops de porra, algun al cap, per part dels policies. Els cinc agents acusats s’enfronten a penes de fins a 13 anys i mig de presó per aquests fets, que es van començar a jutjar ahir a l’Audiència de Barcelona.

Els agents van justificar la seva actuació. Tots menys un van admetre que aquella nit -la tercera consecutiva de protestes a Can Vies- van pegar a alguns dels manifestants que hi havia dins del portal, però van assegurar que tots els cops de porra van ser a les cames i van negar agressions al cap o altres parts del cos. Els agents van argumentar que van intervenir “per defensar-se” perquè els manifestants els havien agredit, tot i que alguns d’ells va afirmar que van actuar per “dispersar” les menys de 10 persones que hi havia al portal.

L’inspector que dirigia la unitat dels antiavalots dels Mossos i que va participar en la intervenció va explicar que els agents van anar cap a aquest edifici de la plaça de Sants perquè hi havia un grup que, segons el policia, llançava pedres i s’amagava a la part exterior del portal. Una vegada allà, segons ell, dues persones van pujar les escales del bloc i sis més es van quedar al vestíbul. “Vaig dir: fora, tothom fora”, va explicar, i va reconèixer que en aquesta actuació a l’interior del portal -que va durar pocs segons- va veure com un altre agent pegava a un manifestant a les cames i un altre sortia amb una ferida al cap, però sense saber com havia passat.

El segon mosso responsable del dispositiu va admetre que va pegar dues vegades amb la porra a un manifestant que estava dret dins del portal perquè abans li havia donat “dues puntades de peu i dos cops de puny”. També va admetre, després d’haver revisat un vídeo dels fets, que va pegar a una persona a la motxilla quan sortia “perquè és la manera de netejar”, o, dit d’una altra manera, “dispersar”. Un altre dels cinc acusats va reconèixer que havia donat dos o tres cops a les cames a un manifestant al vestíbul: primer quan estava dret i després quan estava ajagut amb la intenció de “dispersar”.

Un quart mosso va negar haver pegat a cap manifestant, tot i que es va identificar en una imatge dels fets en què se’l veia en una posició defensiva. També va afegir que revisant el vídeo es va adonar que hi havia una periodista identificada amb el braçalet de premsa. Es tracta d’una periodista de l’ARA que va estar a punt de ser agredida. El cinquè agent acusat va recordar que va anar cap a una zona de la porta on hi havia dues persones “que no havien sortit” i els va pegar però “no al tòrax ni al cap”.

La versió dels tres nois agredits, que també van declarar ahir, diferia del relat dels mossos. Van explicar que eren davant el portal, on hi havia una desena de persones, esperant que es calmés la situació després de la manifestació de Can Vies. Quan els mossos es van acostar, es van refugiar al vestíbul. Un d’ells va assegurar que primer li van pegar a les cames, però després va notar un fort cop al cap. El segon jove va descriure una “pluja de cops” de porra per part d’almenys tres mossos a les cames, les costelles, els braços, l’esquena i les mans que protegien el cap. El tercer jove va assegurar que li havien pegat indiscriminadament i va rebre cops d’un agent als braços, al tòrax, a l’abdomen i a l’orella.

stats