Barcelona
Societat 04/10/2021

Mapes interactius: on són les noves terrasses de Barcelona?

Les autoritzacions excepcionals per la pandèmia estan menys concentrades a les zones turístiques

2 min

Les terrasses de Barcelona han crescut gràcies a les autoritzacions excepcionals amb motiu de la pandèmia. Segons les últimes llistes publicades al portal de dades obertes de l'Ajuntament aquest estiu, de les prop de 6.500 ubicacions amb autorització vigent, un 46% tenen només autorització ordinària, un 35% tenen autorització ordinària i també una autorització excepcional per guanyar capacitat, i un 19% són de nova creació. Les beneficiades per les mesures excepcionals, per tant, són més de la meitat. Aparentment estan molt repartides per tota la ciutat, però l'anàlisi de les dades per barris permet observar una distribució singular.

Al mapa que mostra les cadires d'autoritzacions convencionals, hi ha molta concentració a les zones turístiques, com la Vila Olímpica i la Barceloneta, que tenen xifres similars a les de la Dreta de l'Eixample i el Gòtic: més de 150 cadires per cada 1.000 habitants. Dels barris que queden per sota de la Diagonal, molts superen les 100 cadires per cada 1.000 habitants. En canvi, dels barris que queden per sobre d'aquesta frontera, pràcticament cap arriba a les 50 cadires per cada 1.000 habitants.

Per contra, al mapa que mostra les cadires d'autoritzacions excepcionals, hi ha molta menys concentració a les zones turístiques. La Dreta de l'Eixample també destaca, amb 92 cadires per cada 1.000 habitants guanyades gràcies a les autoritzacions excepcionals, però la Vila Olímpica, la Barceloneta i el Gòtic queden en una franja mitjana amb xifres semblants o inferiors a les de barris situats per sobre de la Diagonal. Per exemple, Sant Gervasi-Galvany o el Congrés i els Indians, a Sant Andreu.

Si es mira l'increment que suposen les autoritzacions extraordinàries, encara és més clar aquest patró. Els barris de l'Eixample, tot i que parteixen de nombres grans amb les autoritzacions ordinàries, tenen increments significatius, de prop del 50%, i en canvi la Vila Olímpica i la Barceloneta queden molt lluny, amb un 15%. Als barris amb xifres petites en les autoritzacions ordinàries, els increments són encara més grans. Diversos barris de Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó o Nou Barris estan per sobre del 70%.

stats