Masclisme
Societat 29/04/2023

Fora els 'planxacalces': el cau d'internet on s'amaguen els mascles alfa

El discurs que legitima la violència de gènere i victimitza els homes ha creat el seu propi espai a internet des d'on sumar clics i seguidors

3 min
Un noi mirant el mòbil
Dossier La sexualitat a internet Desplega
Xarxes i sexe
Més 'nudes' i menys sexe: així han canviat les xarxes les relacions dels joves
Misoginía a internet
Fora els 'planxacalces': el cau d'internet on s'amaguen els mascles alfa
Entrevista
"Hi ha nois de 14 anys buscant porno violent perquè l'altre ja els avorreix"
Educació sexual
"Menjant pinya el gust del semen millora?": un taller d'educació sexual a l'institut

“Si una noia vol utilitzar preservatiu amb tu és que no et considera un mascle alfa”. Un home explica en un vídeo amb aires de TED Talk com has de gestionar les teves relacions sexuals amb les dones. TikTok ja ha eliminat el clip, però basta posar el hashtag #hombrealfa o #redpill perquè apareguin centenars de vídeos amb "consells" sobre com ser un "home de veritat" i com "seduir una dona".

Els mateixos discursos també es poden trobar a YouTube, Twitter i fòrums de webs on ridiculitzar la violència de gènere està a l'ordre del dia. Tots formen part de la manosfera, l'espai d'internet on s'ajunten nois i homes que comparteixen discursos misògins i antifeministes. "Amb una cerca de «per què no puc tenir sexe» ja t'apareixeran gurus de la seducció i youtubers amb aquests missatges", explica Sílvia Díaz, coautora de l'estudi Jóvenes en la manosfera de la Fad, publicat el 2022.

Dins de la manosfera hi ha diferents subcultures, com els redpills o els incels. Els primers fan al·lusió a la pel·lícula Matrix i consideren que han despertat a la realitat fora de l'engany feminista, mentre que els segons consideren que són cèlibes involuntaris perquè les dones els neguen el sexe. "Encara que els incels a Espanya no tenen tanta presència com al món anglosaxó, sí que hem detectat molts activistes pels drets dels homes i youtubers misògins", explica Díaz, que assenyala que encara que semblin nínxols molt concrets, aquestes idees estan "impregnant la manera com els nois joves interpreten la violència sexual i la legitimen".

Per veure fins on arriben els tentacles de la manosfera només cal fixar-se en els youtubers que cita Díaz, com ara Roma Gallardo, que té més d'1,8 milions de subscriptors, o Un Tío Blanco Hetero, amb quasi mig milió de subscriptors. "Roma Gallardo insta els pares i joves a no assistir a les xerrades d'educació sexual, mentre que Un Tío Blanco Hetero en fa burla referint-s'hi com a «chochocharlas»".

La facilitat per apel·lar a les emocions i el malestar de molts d'homes davant l'avenç del feminisme a les institucions són claus per entendre la viralització de la misogínia a les xarxes. "Aquests discursos serveixen per dir-te que no estàs fent res malament quan la societat ho està assenyalant. S'acaben creant comunitats des d'on aquest malestar s'instrumentalitza: primer et sents víctima i després això es converteix en ràbia", relata la politòloga. Per això és difícil parlar d'un únic perfil d'home que acudeix a aquests espais, ja que "pots trobar-hi tant adolescents com homes de més de 30 anys". També existeix el revers femení d'aquesta ideologia: les tradwifes, que reivindiquen la idea de dona tradicional.

Idealitzar un passat on els homes tenien més poder i exaltar aquesta masculinitat de l'home fort i disciplinat també és característic de la manosfera. "Tot això s'empaqueta amb una terminologia concreta: si no ets un mascle alfa, ets un sigma o planxacalces", diu Elisa García, que és l'altra autora de l'estudi. L'objectiu, com es pot deduir pels conceptes, és ser un mascle alfa, "aquell que és capaç de disciplinar-se a ell mateix per després disciplinar les dones".

En els grups de treball que García ha fet amb nois de 14 a 17 anys i de 18 a 30 anys ha vist que hi ha missatges que ja han calat, com la idea de la jerarquia sexual (si ets un 6 lligaràs amb una noia que és un 6) i la por a les denúncies falses. "És una tendència que s'està instaurant entre adolescents i joves i arriba a través de la manosfera". Sobre això, però, també apunta: "Les feministes hem de fer autocrítica i veure que la pedagogia del consentiment no s'ha fet adequadament, ja que paral·lelament hi ha molta por i ràbia". A més, afegeix: "No es pot pretendre que la responsabilitat d'això només descansi sobre adolescents que a més ja estan passant per una crisi de la masculinitat. Encara no hi ha una cultura del consentiment, i qui primer l'ha d'entendre són els homes adults".

Dossier La sexualitat a internet
Vés a l’ÍNDEX
stats