Societat 09/09/2014

Dos anys i mig de presó per al regidor de Masquefa acusat d'atropellar dos veïns per despenjar la bandera espanyola

El jutge descarta l'intent d'assassinat i també l'agreujant per motius ideològics. Juan José Garcia Mora va afirmar durant el judici que havia actuat en defensa pròpia

Acn
3 min

MasquefaL'Audiència de Barcelona ha condemnat Juan José Garcia Mora, el regidor de Masquefa (Anoia) acusat d'atropellar dos veïns després que despengessin una bandera espanyola de l'ajuntament el 12 d'octubre de 2011, a dos anys i mig de presó i a la inhabilitació en el seu càrrec de regidor. El jutge considera que els fets són constitutius d'un delicte de lesions, però sentencia que no s'acredita la voluntat homicida per part de l'acusat i, per tant, rebutja els dos delictes d'intent d'assassinat que demanaven les acusacions particulars i la fiscalia. A més, també descarta els motius ideològics. Totes les parts tenen cinc dies per presentar recurs de cassació al Tribunal Suprem.

El jutge considera provat que el dia 12 d'octubre de 2011 a dos quarts de nou del matí el regidor de Força Masquefa Juan José Garcia Mora va lligar amb unes brides una bandera espanyola a la barana d'entrada a l'Ajuntament de Masquefa amb un pal de fustes d'uns dos metres i mig de longitud. Segons consta a la sentència, aquesta acció va ser desautoritzada per l'alcalde de la localitat. Cap a dos quarts de deu, una de les víctimes, Xavier M. A, va observar la bandera i va anar-la a treure, juntament amb la segona víctima, Jordi I. A.

Segons la sentència, les dues víctimes van creuar el carrer per llançar la bandera i el pal als contenidors. El regidor Juan José Garcia Mora es trobava circulant amb el seu vehicle i, en observar els fets, va fer un canvi sobtat de direcció i va enfilar-se a la vorera per a dirigir-se cap a la zona dels contenidors. Segons el jutge, Mora sabia que tant Xavier M. A com Jordi I. A es trobaven a la vorera i, per tant, va acceptar la probabilitat de lesionar-los greument. Xavier M. A, segons la sentència, va adonar-se de la maniobra pel soroll del contenidor, mentre que Jordi I. A no va adonar-se'n i va caure al terra.

El jutge conclou que Jordi I. A va rebre l'impacte de la furgoneta al colze dret i que el vehicle li va passar per sobre de la cama esquerra. A conseqüència de l'atropellament, va patir una fractura oberta de la tíbia i peroné. De manera immediata a l'impacte, l'acusat va baixar de la furgoneta i va anar al contenidor a recollir el pal de la bandera sense assistir a la víctima de les seves lesions. Seguidament, apunta el jutge, es va produir un forcejament entre l'acusat i Xavier M. A i a conseqüència d'això aquest últim va caure al terra.

En la sentència, el jutge descarta l'intent d'assassinat -tal com demanaven les acusacions particulars i la fiscalia-, ja que no s'acredita la voluntat homicida per part de l'acusat i, per això, tipifica els fets com a delicte de lesions. D'altra banda, el jutge constata que el regidor no va insistir en la seva acció d'atropellament i que tampoc va agredir Jordi I. A quan va sortir del cotxe. Amb tot, el jutge sí que considera que es demostra una voluntat de lesionar greument els dos veïns del municipi.

La sentència obliga l'acusat a indemnitzar Jordi I. A. amb 22.800 euros per les lesions i seqüeles i a indemnitzar amb 960 euros a Xavier M. A. A més, el jutge també li prohibeix acostar-se a les víctimes i a comunicar-s'hi durant un període de cinc anys. D'altra banda, el jutge l'inhabilita a ostentar el càrrec públic de regidor durant el temps de la condemna, de manera que Mora haurà d'abandonar l'Ajuntament. La sentència també fixa que s'abona a l'acusat el temps que va estar en presó preventiva, prop d'un any.

stats