Fauna

D'Alemanya a Catalunya: troben a Lleida el rastre d'un llop que ha viatjat més de 1.200 quilòmetres

L'exemplar va néixer el 2020 a Nordhorn i se sap que l'any passat va passar per l'Alta Ribagorça pels seus excrements

ARA
2 min
Un llop a Suècia en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa col·laboració entre Alemanya, França i Catalunya a l'hora de comparar mostres genètiques ha permès descobrir un fet inèdit: un llop gris nascut a la localitat alemanya de Nordhorn ha arribat, almenys, fins a l'Alta Ribagorça. L'animal ha recorregut 1.240 quilòmetres i el seu pelegrinatge es considera un dels moviments de dispersió més llargs que s'han documentat mai d'aquest animal. El viatge d'aquest exemple s'ha documentat gràcies a la seva femta: l'anàlisi dels excrements del llop, que el Grup Especial Caní dels Agents Rurals va trobar el febrer del 2023, ha servit per refer el recorregut de l'animal. El 2020 va ser localitzat a Alemanya, dos anys després ja era a França i fa un any va passar pel municipi de Vilaller, on es va poder captar l'animal amb una càmera que s'activa quan algú passa pel seu camp de detecció.

La imatge del llop captada per les càmeres de fototrampeig

Segons el coordinador del seguiment del llop i l'ós dels Agents Rurals, Gabriel Lampreave, el viatge d'aquest llop, un exemplar de Canis Iupus, és "especialment impressionant si es té en compte que no va viatjar per grans zones salvatges", sinó que es va dispersar a una distància tan llarga per paisatges modificats pels humans de l'Europa occidental. Ara caldrà esperar a veure si es troben noves proves genètiques que permetin saber on és actualment i si ha continuat el viatge.

El llop gris és una espècie coneguda per la seva capacitat de dispersió a llarga distància, que pot estendre's per centenars de quilòmetres. L'exemplar en qüestió ha fet el recorregut més llarg que s'ha registrat mai, perquè fins ara la distància en línia recta més llarga que s'havia documentat era la d'un llop que va recórrer 1.092 km entre Noruega i Finlàndia l'any 2007. També s'havia documentat un recorregut de 880 km d'un llop entre Alemanya i Bielorússia i un de 829 km entre Suïssa i Eslovàquia.

A Catalunya les poblacions de llop van desaparèixer gairebé del tot a principis del segle XX, però a partir de l'any 2003 se'n van tornar a detectar a la zona del Cadí i del Ripollès. Vint anys després encara no hi ha una població reproductora de llops establerta a Catalunya, tot i que hi ha presència d'individus aïllats que provenen de França i dels Alps.

Un simulacre del Grup Especial Caní dels Agents Rurals
stats