Calor desbocada: el termòmetre pot arribar als 40 graus diumenge

Les situacions de calor forta al maig i al juny són molt més probables que fa algunes dècades

3 min
Unes noies fent un gelat a plaça Reial al costa de la font

BarcelonaLa calor avançada que fa dies que ens acompanya tindrà un episodi final de temperatures encara més altes dissabte i sobretot diumenge. Tot i que aquest dijous la temperatura baixarà lleugerament en moltes comarques de la meitat est, el cap de setmana el termòmetre tornarà a pujar de manera encara més contundent que els últims dies. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat "prudència" per l'onada de calor i ha dit que cal ser "especialment curosos" tenint en compte la sequera i que venen dies amb "intensitat de calor". El d'aquest dimecres ja ha sigut el tercer migdia més calorós en un mes de maig a Catalunya amb dades des del 2009. La mitjana de les màximes s'ha situat 8 graus per sobre de la referència dels últims tretze anys. Només durant l'episodi de calor del 13 i 14 de maig del 2015 la temperatura va ser més alta al conjunt de Catalunya.

A Lleida s'ha arribat avui a 35,1 ºC, en 82 anys de dades no s'hi havia arribat mai tan aviat. L'Observatori Fabra del Tibidabo ha superat aquest dimecres per primer cop aquest any els 30 graus. En els més de cent anys de vida de l'Observatori, només el 2015 els primers 30 graus van arribar abans, en aquell cas el 14 de maig.

Diumenge és el dia en què és més probable que es batin rècords de temperatura. El termòmetre se situarà entre 9 i 10 graus per sobre del que caldria esperar, i això tenint en compte que la referència per calcular aquestes anomalies són els últims tretze anys. Les màximes superaran els 35 graus a Ponent, a la Catalunya Central i en llocs del prelitoral, i no es pot descartar alguna temperatura de 40. La calor prematura sempre és menys intensa a la costa, on la temperatura encara relativament baixa del mar frena la xafogor. A prop de mar és on menys es notarà l'episodi de calor forta, però tot i això el cap de setmana les nits ja començaran a ser tropicals en molts indrets (és a dir, que la temperatura mínima superarà els 20 graus).

Segurament el precedent més clar d'una situació de calor tan forta i prematura és la de l'episodi de finals de juny del 2019, en què el termòmetre va saltar per sobre dels 40 graus en moltes comarques i es va arribar fins als 43 a Lleida. Aquest és l'episodi que ha provocat temperatures més exageradament altes per a l'època de l'última dècada, juntament amb una calorada insòlita a principis d'abril del 2011 i les altes temperatures que hi va haver per la Candelera del 2020. Aquest cap de setmana no hi haurà temperatures tan altes com les de finals de juny del 2019, però el termòmetre sí que es pot arribar a enfilar més del que caldria esperar.

Nou dies seguits de calor

Tampoc és gens habitual la persistència de la calorada. Ja fa cinc dies que al migdia hi ha hagut com a mínim 5 graus més dels que tocaria a Catalunya. És bastant possible que aquesta dada arribi fins a nou dies seguits de temperatures molt altes per a l'època. En els últims tretze anys l'únic precedent és la d'una altra calorada prematura: la que va generar temperatures de ple estiu a mitjans del mes de juny del 2017.

Què hi té a veure, el canvi climàtic? Després d'aquella calorada tan forta del juny del 2019, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va publicar un informe en què explicava que una situació de temperatures extremes com aquella tenia un risc estimat de repetir-se un cop cada cent anys durant les últimes dècades del segle XX, però que actualment s'estima que es pot esperar un cop cada deu anys de mitjana. Un altre estudi fet a França arribava a una conclusió molt semblant: una onada de calor d'aquell estil avui és deu vegades més probable que fa un segle a causa del canvi climàtic. Segurament les anàlisis que es facin sobre la situació d'aquesta setmana amb les dades a la mà arribaran a una conclusió bastant semblant.

stats