Medi ambient

Catalunya redueix les emissions de CO₂ per primer cop des de la pandèmia

Les dades continuen "molt lluny" dels objectius internacionals per al 2030

ARA
2 min
Trànsit a la C-31, a Viladecans, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaDavallada important –tot i que insuficient– de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. L'any 2023 les emissions de CO₂ van disminuir un 5,5% a Catalunya en comparació amb l'any anterior. La fita assolida suposa un canvi de tendència destacable, ja que des que el 2020 les emissions van caure en picat per la pandèmia, les dades d'aquest indicador no havien deixat de créixer a Catalunya. L'any 2021 els gasos d'efecte hivernacle emesos al país van repuntar un 1,9% respecte a l'any anterior, i el 2022 encara van accelerar-se més, fins a un 3,1%. Així ho demostren les dades fetes públiques aquest dijous pel Monitor Públic d'Emissions de Catalunya, un grup independent d'experts que han elaborat, per primer cop, una estimació d'emissions de CO₂.

Aquest informe provisional es va crear l'any passat per tenir informació més actualitzada sobre les emissions al territori i és el primer cop que es publica just després que acabi l'any, en comptes d'esperar les dades oficials, que normalment triguen un any i mig a fer-se públiques. Segons aquesta anàlisi, la reducció de gasos d'efecte hivernacle que s'ha viscut aquest últim any a Catalunya s'atribueix a una disminució del consum. Destaca sobretot la rebaixa d'un 16% de les emissions que es generen amb la producció d'electricitat, però també la caiguda d'un 9% en el consum de gas natural i d'un 2% en els carburants per al transport per carretera, és a dir, de gasolina i gasoil. Aquestes dades provisionals ofereixen uns resultats en el mateix sentit que altres previsions similars com les de l'informe de l'Observatori de Sostenibilitat o les tendències generals de la Unió Europea.

Tot i que Catalunya ha començat a fer els deures per abordar un dels motius principals del canvi climàtic, la reducció de més d'un 5% de les emissions encara queda molt lluny dels objectius i els compromisos assolits a escala internacional pel que fa a la rebaixa d'aquests gasos. De fet, segons l'Acord de París (el tractat internacional sobre el canvi climàtic) l'any passat Catalunya hauria d'haver generat un 37% menys d'emissions de les que ha produït. A més encara queden molts passos per fer a l'hora d'assolir l'objectiu que es van marcar el govern català, l'espanyol i també la Unió Europea per frenar l'escalfament global de cara a l'any 2030. Per assolir aquest objectiu, seria necessari que, des d'aquest mateix 2024, es reduïssin un 6% les emissions de CO₂ anualment.

stats