La disminució de pressió de les aixetes redueix un 7% el consum domèstic

Aigües de Barcelona afirma que les canalitzacions estan preparades per reduir la força de l'aigua

2 min
Una aixeta rajant aigua en una imatge d’arxiu.

BarcelonaAmb l'horitzó de les restriccions d'aigua al desembre, fa setmanes que Aigües de Barcelona, la distribuïdora de l'àrea metropolitana de Barcelona, està fent proves per comprovar si abaixant la pressió es pot aconseguir la reducció de consum domèstic i evitar així la mesura més traumàtica de les restriccions. De les proves fetes a tots els municipis s'extreu que és una mesura eficient perquè, d'una banda, l'estalvi d'aigua és del 7,6% i, de l'altra, els habitatges situats a les plantes superiors tan sols ho noten quan hi ha una punta de consum.

La companyia ha explicat aquest dimarts que quan la Generalitat declari l'estat d'emergència per sequera a Catalunya, probablement a mitjans de desembre, ja estarà tot a punt per fer la baixada de pressió. Segons el responsable de projectes de la direcció d'operacions d'Aigües de Barcelona, Josep Lluís Armenter, la reducció de la pressió a la xarxa "no ha tingut cap incidència en el subministrament d'aigua". Però més enllà de la pressió, la companyia també ha extret aigua del Rec Comtal perquè sigui tractada a la potabilitzadora del Besòs, ha posat en marxa la potabilitzadora de la Llagosta i ha recuperat pous anteriorment no operatius, com a mesures per incrementar el volum d'aigua dins del sistema més enllà de la dels rius i pantans. Aquest és un dels mandats de la Generalitat per poder guanyar temps en aquests mesos de sequera que es preveuen que encara queden fins que arribi un episodi de pluges intenses, a principis de l'any vinent.

Augment de la regeneració d'aigua

En aquest pla de buscar aigua d'altres fonts, Aigües de Barcelona també ha augmentat la producció de l'aigua regenerada, és a dir, la residual depurada que rep un tractament addicional que es destina a usos industrials, municipals i agrícoles per mantenir millor els cabals dels rius i les reserves d’aigua. Des de fa un any, la planta envia 1.500 litres d’aigua per segon riu amunt. Després, aquesta aigua pot ser captada per una potabilitzadora i convertir-la de nou en potable. Això és el que es fa, de fet, a Sant Joan Despí.

En aquest punt, l'empresa aposta per incrementar la inversió en la planta regeneradora d'aigua que s'instal·larà a la depuradora del Besòs, i que permetria "no dependre de les pluges" i garantir la resiliència hídrica de 5 milions de ciutadans. La directora d'Ecofactories d'Aigües de Barcelona, Àngels Vidal, ha explicat que la regeneració és tres vegades més econòmica que la dessalinització i que redueix la petjada de carboni a la meitat.

L'àrea metropolitana de Barcelona consumeix 190 hectòmetres cúbics d'aigua a l'any. Aigües de Barcelona considera que amb una inversió de 1.500 milions d'euros provinent del fons europeu Next Generation es podria assolir l'objectiu de produir 180 hectòmetres cúbics l'any provinents d'aigua regenerada, dessalinitzada i nous recursos hídrics. Segons Vidal, això permetria posar una "solució sostenible al dèficit hídric" de l'àrea metropolitana.

stats