Cotxes calcinats, jardins negres i cases arrasades: el pas de l’incendi del Bages

“Fa pena”, diuen els veïns de la urbanització River Park, la més afectada, després de tornar-hi

4 min
una dona comproba l'estat d ela seva casa, una de les afectades per l'incendi forestal del Pont de Vilomara

BarcelonaUna casa completament cremada i destrossada. El terra està ple de totxanes, la pintura ha saltat de les parets, que es mantenen alçades, i els objectes que han resistit el pas del foc ara són negres. És l’interior d’un dels habitatges que els mitjans han pogut veure aquest migdia a la urbanització River Park del Pont de Vilomara. És la zona habitada més afectada per la ràpida acceleració de l’incendi que va començar diumenge en aquest municipi del Bages, que ha cremat 1.750 hectàrees i que va passar per sobre dels immobles amb flames de més de 30 metres. Des d’aquest dilluns al vespre els veïns han tornat a casa seva sempre que les flames l’hagin deixat en unes condicions mínimes per viure-hi. No tothom ho pot fer: les imatges mostren habitatges arrasats pel foc.

Detall d'una de les cases de la urbanització víctima de l'incendi.
El pati i la planta baixa d'un immoble de River Park després del foc.
Interior d'un dels habitatges afectats.

Els afectats no només han perdut casa seva, sinó també tot el que hi tenien, inclosos els cotxes aparcats al garatge, al pati o al carrer i que ara estan calcinats. La verdor dels jardins i dels arbres que envoltaven els habitatges s’ha convertit en negror. “Fa pena de veure. Tota la vida treballant per a això”, lamenta una de les veïnes, l’Emília, en declaracions a l’ACN, que ha recorregut la urbanització que es va engolir l’incendi. Segons els Bombers, el foc va cremar 47 cases de River Park: 19 de forma total i 28 de manera parcial –en algunes va afectar els jardins i no va entrar a l'habitatge–. Les flames van arribar a fora de la llar de l’Emília, que s’ha quedat sense les gallines, les eines i el tractor que eren al pati.

“Des de la finestra tenia unes vistes fenomenals... No puc parlar més perquè em poso a plorar”, diu la Maria, una altra de les veïnes, quan observa el nou paisatge, un bosc totalment arrasat: el terreny és negre, com també els troncs dels arbres, i només la part més alta de les capçades manté el color verd. No es veu el color original de les portes metàl·liques i les tanques de les cases i un balancí de jardí és de color de cendra. Unes ampolles de vidre estan amuntegades i ennegrides sense el contenidor que les guardava i que l'incendi ha fos, i un senyal de trànsit no conserva ni el vermell ni el blanc del límit de velocitat. A l’Eduardo l’incendi se li ha emportat tot. “Tota la vida treballant per ara quedar-me sense res”, explica. El foc va cremar la casa sencera i alguns animals que hi tenia, entre ponis, cabres, coloms i galls dindis.

Un balancí de color de cendra.
Ampolles de vidre d'un contenidor cremat.
Un senyal de trànsit sense els seus colors característics.

Els veïns estaven nerviosos abans de trepitjar la urbanització perquè no sabien si casa seva hauria resistit les flames. Ara, després de comprovar-ho amb els seus propis ulls, la sensació és d'"ensorrament". El Gerardo és un altre dels veïns de River Park afectats: l’incendi va arrasar tot el jardí i la planta baixa de casa seva. Encara no ha pogut entrar al pis de dalt perquè no sap si l’estructura és segura. “S’ha salvat la casa perquè tinc doble terra i per això el foc no va poder pujar”, diu a l’ACN, però està indignat perquè assegura que moltes parcel·les no tenien la franja preventiva de seguretat.

Carreteres encara restringides

Quan els Bombers van donar per estabilitzat l’incendi del Bages i van permetre el retorn dels desallotjats als immobles, van advertir que l’accés es restringia als veïns. Les carreteres continuen tallades per als que no hi viuen perquè els serveis d’emergències treballen en l’extinció del foc, que no està encara en la fase de control i ha tingut represes. Els Mossos d’Esquadra controlen els vehicles que volen accedir a la urbanització. Els tècnics de les companyies de serveis bàsics també han pogut entrar a River Park per intentar restablir el subministrament d’electricitat i aigua després del pas de les flames. 188 clients encara no tenen llum.

L’Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort ha anunciat que crearà una oficina d’atenció als afectats i que estudia la declaració de zona catastròfica. També busca la manera d'oferir habitatges d’emergència als veïns que no poden tornar a casa seva. L’última nit 22 persones han dormit a l’espai polivalent del Pont de Vilomara i quatre persones vulnerables s'han allotjat en un hotel.

stats