L'incendi del Bages va ser intencionat

Els Agents Rurals, que treballen en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, han posat el cas en mans d’un jutge

4 min
Bombers treballant en l'extinció de l'incendi del Bages.

Girona“La principal hipòtesi és que va ser intencionat”. Aquesta és la conclusió de la investigació que els Agents Rurals han fet sobre el foc que ha arrasat 1.743 hectàrees i una seixantena de cases al Bages. El cap de la Catalunya Central dels Agents Rurals, Jaume Torralba, ha dit que “ha costat” trobar on hauria començat, però que finalment tenen la ubicació: enmig del bosc, en un espai natural i poc freqüentat, que diumenge estava tancat pel risc d'incendi extrem. “S’ha originat al costat d’un camí, a la riera de Santa Creu, en un lloc amb molt mala bava. Hi ha molt de bosc i amb molt pendent, i això va fer que es desenvolupés de manera molt ràpida”, ha subratllat.

Per a Torralba, no hi ha dubtes que la intenció de l’autor o autors era fer mal: “El lloc on han fet el foc era amb males intencions. Si fas foc aquí, ets conscient que davant hi tens un pendent i una massa forestal contínua, i una xemeneia que dius «Aquí passarà» el que va passar”. Per això, els Agents Rurals han posat el cas en mans d'un jutge i estan treballant amb els Mossos d’Esquadra. “Un cop judicialitzat el cas, s’han de seguir les pautes i ordres dels jutges”, ha dit per justificar que no pogués donar detalls de si tenien algun sospitós ni de com avança la investigació.

A més, el responsable de la Catalunya Central també s'ha referit al foc que es va originar el 12 de juliol a Sant Vicenç de Castellet i que també va ser provocat, però va seguir unes pautes diferents del del Pont de Vilomara d'aquest cap de setmana: "El de Sant Vicenç va ser al vespre i al costat d'una zona urbanitzada; en canvi, el del Pont de Vilomara va començar al migdia, i tres quilòmetres i mig lluny del nucli urbà, a l'interior del bosc". Per tant, els Agents Rurals no poden dir si hi hauria una o més persones rere l'autoria dels dos incendis. "L’experiència en incendis diu que les pautes es van repetint. No sempre, però en la majoria de casos. És un interrogant que ara no podem respondre", ha admès Torralba.

Imatge de l'ocell que es va electrocutar i que, al caure, va originar l'incendi prop de l'antic abocador de Manresa dilluns al migdia.

El portaveu dels agents rurals també ha volgut deixar clar que, en canvi, el foc que aquest dilluns al migdia es va originar a prop de l’antic abocador de Manresa no va ser intencionat, sinó que el va provocar un ocell que es va electrocutar. "Va caure encès a terra i, en contacte amb la vegetació, va originar l'incendi. Ho vull deixar clar perquè ahir corria que va ser intencionat i no és així", ha destacat.

Treva després de dos ensurts

Després de dos dies de feina molt intensa, els Bombers han tingut aquest dimarts una petita treva. Tenen els dos últims incendis estabilitzats -el d'Àger, a la Noguera, i el del Bages- i han dedicat les últimes hores a remullar els terrenys calcinats per assegurar-se que no hi hagi cap revifada. A la nit no han tingut cap ensurt, però durant el dia, amb la pujada de les temperatures i el retrocés de la humitat, han hagut d'apagar alguna flamarada. En total, a la Noguera s'han cremat unes 71 hectàrees del PEIN Serra del Montsec i, al Bages, 1.743 (de les quals, 449 pertanyen al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac).

Paral·lelament, personal del GREC (Grup d'Estructures Col·lapsades) dels Bombers ha estat revisant els immobles de la urbanització River Park, al Pont de Vilomara, per avaluar el grau d'afectació dels habitatges als quals el foc va arribar. En aquesta urbanització hi ha 55 cases amb danys (de les quals, 19 totalment cremades) i se n'han comptabilitzat quatre més a Sant Fruitós de Bages. Així mateix, vuit persones necessitaran allotjament temporal i ja estan en mans dels serveis socials per buscar-los una alternativa.

Pel que fa a les afectacions als serveis bàsics, hi ha 188 abonats sense llum a River Park, i ni aquesta urbanització ni Can Riera tenen subministrament d'aigua. Tècnics d'Endesa i de les companyies d'aigua estan treballant per reparar la xarxa que va quedar afectada per les flames.

El foc del Bages
Situació el dia 18 de juliol, amb els dos incendis ja estabilitzats

sant fruitós

de bages

navarcles

C-16

les Brucardes

MANRESA

Evolució de l’incendi

del dia 17 al 18 de juliol

Bufalvent

River Park

46,3

ha

C-16

el pont de

vilomara

1.743,1

hectàrees

cremades

Marquet Paradís

C-16

1 km

sant fruitós

de bages

navarcles

C-16

les Brucardes

Evolució de l’incendi

del dia 17 al 18 de juliol

MANRESA

Bufalvent

River Park

46,3 ha

1.743,1

hectàrees

cremades

el pont de

vilomara

Marquet Paradís

C-16

1 km

sant fruitós

de bages

navarcles

C-16

les Brucardes

Evolució de l’incendi

del dia 17 al 18 de juliol

MANRESA

Bufalvent

River Park

46,3 ha

1.743,1

hectàrees

cremades

el pont de

vilomara

Marquet Paradís

C-16

1 km

Davant la previsió d'altes temperatures els pròxims dies, Protecció Civil manté el nivell 3 del Pla Alfa, l'alerta màxima, a 275 municipis per l'extrem risc d'incendi. En aquestes poblacions està prohibit acampar-hi i fer rutes i activitats esportives al medi natural, i les colònies i estades esportives no podran sortir de l'entorn dels edificis on dormin els participants. A més, s'allarga el tancament a nou massissos naturals: el Montgrí, el cap de Creus, l’Albera, les Gavarres, el Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies, la Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

El pati i la planta baixa d'una casa de River Park totalment devastada pel foc.
stats