El govern espanyol plantejarà portar aigua en vaixell a Barcelona des del País Valencià

La Generalitat i el ministeri de Transició Ecològica es reuniran dilluns per abordar la situació d'emergència

3 min
Les galeries aniran del moll de l'Energia, a la dreta, fins al moll Addossat, a l'esquerra.

Madrid / BarcelonaL'aigua del País Valencià podria nodrir Catalunya si l'excepcional sequera no dona cap treva de cara a l'estiu. El ministeri de Transició Ecològica, liderat per Teresa Ribera, plantejarà dilluns al Govern l'opció de portar cada dia vaixells plens d'aigua des de la dessaladora de Sagunt fins a Barcelona per afrontar l'emergència. La proposta, que segons ha avançat El País, implicaria enviar fins a set hectòmetres cúbics en vaixells cisterna els mesos de més calor i s'abordarà dilluns en una reunió entre totes dues administracions. Tant la Generalitat Valenciana com el ministeri han confirmat a l'ARA que Ribera s'ha posat en contacte amb el president valencià, Carlos Mazón (PP), per plantejar aquesta opció. "Hi ha hagut molta sintonia", apunten fonts del ministeri de Transició Ecològica.

Per la seva banda, Mazón ha dit que facilitarà que es pugui enviar a Barcelona aigua de la dessalinitzadora de Sagunt. "Estic a favor de la solidaritat hídrica entre regions", ha afirmat en un breu comunicat. Però Mazón ha subratllat que vol garanties que l'augment de la capacitat de la dessaladora per sobre del 15% no tindrà “cap afectació” per al subministrament de l'àrea de València, tal com li hauria assegurat Ribera.

La dessalinitzadora de Sagunt és propietat de l'Estat i, per tant, és el govern espanyol qui té l'última paraula sobre la infraestructura. A més, es tracta d'una dessaladora que actualment no té funcions d'abastiment a la població valenciana, segons ha pogut saber l'ARA. A l'executiu català també li consten converses al respecte entre l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat (ATL) i la societat estatal Acuamed (Aguas de las Cuencas Mediterráneas), segons fonts del departament d'Acció Climàtica.

Tal com explicava l'ARA aquest divendres, el Govern no descarta l'opció de portar aigua amb vaixells des d'altres punts de Catalunya, com ara Tarragona –així ho ha admès el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, en una entrevista a l'ARA–, però també d'altres comunitats, com les Illes Balears o fins i tot d'altres països, com es va fer l'any 2008, quan es va dur aigua de Marsella (França). Ara a la llista s'hi afegiria, a proposta del govern espanyol, Sagunt. "La predisposició de la ministra és màxima i segur que trobarem la fórmula: si és necessari portar aigua a Barcelona, en portarem", va dir Mascort dijous.

El transport d'aigua en vaixell seria la imatge més simbòlica de la sequera, tot i que la Generalitat està convençuda que no podria ser una solució al problema. Portar aigua amb vaixells des d'altres indrets de Catalunya, o de fora, seria un recurs puntual, afirmen fonts de l'executiu, que apunten que amb aquesta fórmula no es podrien obtenir grans quantitats d'aigua. El Govern diu que seria "una operació quirúrgica" per portar l’aigua imprescindible en un moment donat a equipaments com ara els hospitals. "No és una solució per tenir aigua per a tothom", ha afirmat Mascort en una entrevista a l'ARA. Amb tot, des de l'executiu català sempre han assegurat que el port de Barcelona està preparat per rebre aigua en vaixell, si cal.

El conseller d'Acció Climàtica i la ministra es reuniran a Barcelona per abordar i debatre propostes per respondre l'excepcional falta de pluges que assola Catalunya, que aquesta setmana ha entrat oficialment en emergència per sequera. Per aquest motiu a la reunió també es plantejaran altres qüestions, com l'acceleració de la posada en marxa d'algunes infraestructures hídriques, així com les inversions necessàries per ampliar-les. De fet, l'aposta principal del Govern per fer front a aquesta crisi és potenciar les dessalinitzadores i millorar les estacions potabilitzadores, així com impulsar un ús racional de l'aigua per part dels municipis.

Reduir el consum

D'entrada, per fer front a la falta d'aigua, el Govern ja ha fet públiques algunes recomanacions perquè el consum per habitant se situï al voltant dels 90 litres al dia. Per complir aquest consell caldrà evitar les banyeres, les dutxes hauran de ser més curtes del normal i no es podrà rentar els plats i la roba el mateix dia.

La declaració d'emergència per sequera afecta, per ara, 200 municipis catalans que ja s'han d'adaptar a algunes restriccions d'aigua (límit d'ús) i la població dels quals ha de reduir a 200 litres per dia el consum hídric. Això ha provocat preocupació i crítiques per part de sectors com la pagesia, però també l'hostaleria o el comerç.

stats