Dutxar-te en cinc minuts o engegar la rentadora? Ara hauràs de triar per complir amb les recomanacions del Govern

L'executiu català demana que el consum diari per persona se situï al voltant dels 90 litres

ARA
2 min
Un noi dutxant-se

BarcelonaFa tres anys que no plou com Catalunya necessitaria i, des d'aquest dijous, el país ja es troba en emergència per sequera. Per fer front a la falta d'aigua "més intensa" de la història del territori, en paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, el Govern recomana que el consum per habitant se situï al voltant dels 90 litres al dia. Això vol dir que per complir aquest consell caldrà evitar les banyeres, les dutxes hauran de ser més curtes del normal i no es podrà rentar els plats i la roba el mateix dia.

Consum d'aigua
En litres

De mitjana, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), per omplir una banyera es gasten entre 200 i 300 litres. És a dir, el que ara hauria de consumir una persona durant tres dies. L'alternativa ecològica a una banyera és una dutxa, tot i que a partir d'ara podria ser útil cronometrar-se, sempre que es vulgui complir la recomanació del Govern. S'ha de tenir en compte que dutxant-nos cinc minuts es gasten entre 60 i 100 litres d'aigua.

Dutxar-se, rentar els plats i fer una rentadora són tres tasques que ara no són gaire viables per fer en un sol dia. Segons les dades de l'ACA, rentar els plats a mà representa un consum d'entre 15 i 30 litres i engegar el rentavaixella, d'entre 18 i 30. Fer una rentadora encara augmenta més un consum diari: entre 50 i 90 litres.

Per això, des de l'ACA recomanen que tant la rentadora com el rentavaixella només s'engeguin quan estiguin ben plens i fer-los anar sempre amb un programa d'estalvi, que sol ser més llarg, però també és més sostenible. La Generalitat també insisteix en la necessitat de tenir cisternes de lavabo amb dues intensitats diferents que regulen la sortida d'aigua: el sol gest de tirar la cadena ja representa un consum d'entre 6 i 10 litres. 

Petits gestos

Altres accions quotidianes que se solen repetir més d'una vegada al dia, com rentar-se les mans o les dents, també se sumen al còmput de litres gastats per una persona durant un dia. S'ha de tenir en compte que cada vegada que una persona es renta les mans gasta entre 2 i 18 litres, un consum semblant al de rentar-se les dents. El simple moviment de tancar l'aixeta durant els segons que tens el raspall a la boca pot representar un estalvi d'uns sis litres per minut. 

Una altra recomanació de l'ACA és vigilar que cap aixeta gotegi. És l'exemple més clar del lema, popularitzat fa uns anys per la Generalitat de Catalunya, "Cada gota compta". Una aixeta mal ajustada pot arribar a suposar una pèrdua de 15 litres al dia. Aquesta mateixa quantitat d'aigua, per exemple, és la que es gasta omplint el cubell per netejar el terra de casa. 

De les tasques de la llar, però, la que suposa un consum més elevat d'aigua és, amb molta diferència, regar el jardí. Fer-ho en un espai d'uns 100 metres quadrats són, aproximadament, uns 400 litres d'aigua gastats, la mateixa quantitat que rentar el cotxe amb una mànega. Ara, seguint la nova recomanació del Govern, això és el que hauria de gastar una persona que es dutxa, menja i neteja en quatre dies. 

stats