Medi Ambient

Neixen les primeres tortugues careta de la temporada a Catalunya

Per primera vegada s'han registrat nius a les platges de la Costa Brava

ARA
2 min

BarcelonaAquesta setmana han començat a obrir-se els primers ous de tortuga careta de la temporada a Catalunya. Les primeres cries han nascut en dues platges separades per més de 300 quilòmetres: una a Begur (Girona) i l'altra al delta de l'Ebre (Tarragona).

Els primers exemplars han nascut en un niu de Begur, que també ha estat el primer que s'ha detectat fins ara a la Costa Brava. En aquest punt, hi havia fins a 130 ous de tortuga careta, tot i que, per protocol, se'n van retirar 40 per portar-los a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) i del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i incubar-los artificialment per assegurar-ne la viabilitat. Dels que havien quedat al niu, entre ahir i avui durant la matinada, una vintena han desclòs de manera natural i 11 tortugues han anat directes al mar.

La resta de cries estaven en un estat molt immadur i les han portat a les instal·lacions del CRAM, on s'estaran uns dies fins que acabin de desenvolupar-se i puguin ser alliberades de nou. D'altra banda, també hi ha 26 tortugues que han nascut en captivitat d'algun dels ous que s'havien traslladat preventivament. Aquestes també seran alliberades aviat.

A l'altra punta de Catalunya, un total de 70 ous s'han obert al delta de l’Ebre i es preveu que els pròxims dies neixin més tortugues careta. També hi ha 13 cries que han nascut dels ous de la zona que estaven en incubació artificial.

L'any amb més nius

Aquest 2023 ha estat un any rècord pel que fa a nius de tortuga careta detectats a Catalunya. En total se n'han registrat vuit i ha estat la primera vegada que se n'han trobat a la Costa Brava. L'indret on s'han concentrat més nius és al delta de l’Ebre, on enguany hi ha hagut cinc nius amb fins a 373 ous. De fet, la zona s'ha consolidat com un dels punts de nidificació més importants de la costa del mar Mediterrani. Les tortugues careta també han fet nius en altres punts de la costa catalana com el Vendrell o Malgrat de Mar, on s'han trobat 119 i 130 ous, respectivament. Tot i això, la temporada encara no s'ha donat per tancada i no es descarta que arribin més tortugues per nidificar a Catalunya.

Des del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural adverteixen que l’arribada de tortugues careta per nidificar a les platges catalanes és un fenomen que, probablement, anirà a l'alça. Per això, insisteixen que cal normalitzar la seva presència. Demanen que si algú veu una tortuga a la platja avisi al 112 i que mantingui la distància sense molestar-les ni fer-los fotos amb flaix.

stats