Medi Ambient

S'inaugura l'Assamblea Ciutadana pel Clima, una iniciativa pionera a Catalunya

Formada per 100 ciutadans escollits per sorteig, deliberarà per fer propostes sobre energies renovables i el model d'alimentació

2 min
El president del govern, Pere Aragonès, inaugura l'Assamblea Ciutadana pel Clima de Catalunya.

BarcelonaLa primera assemblea ciutadana de Catalunya ja és una realitat. A partir d'aquest dissabte queda inaugurada l'Assemblea Ciutadana pel Clima, després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi assenyalat l'inici d'aquest "procés de deliberació i decisió ciutadana inèdit al nostre país" per resoldre "una emergència inèdita". Integrada per 100 membres escollits per sorteig, tindrà l'objectiu d'analitzar i fer propostes sobre com combatre el canvi climàtic.

L'objectiu de l'assemblea és saber els consensos i les discrepàncies de la població reunint ciutadans que van de 16 a més de 65 anys. Quan acabi l'assemblea, que es reunirà sis vegades fins al 10 de febrer, traslladarà les seves propostes i recomanacions al Govern, que n'estudiarà la viabilitat i la possibilitat d'incorporar-les a les polítiques del país. Aragonès s'ha compromès a complir les propostes que estiguin a l'abast del Govern.

La primera sessió, orientada a formar els assembleistes, durarà tot el dia d'avui. Comptarà amb la presència de científics i divulgadors que ajudin a situar en matèria els membres de l'assemblea, i fins i tot hi haurà algun conegut, com el meteoròleg i presentador del temps a TV3 Francesc Mauri. També hi han assistit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort.

Com funciona?

És la primera vegada que se celebra una assemblea ciutadana a Catalunya, i des que se'n va anunciar la creació preocupava especialment que caigués en els mateixos errors que les d'altres llocs. Per evitar-ho, el Govern ha participat en un projecte europeu per aprendre de les experiències prèvies.

D'aquesta col·laboració es va deduir la necessitat d'avaluar matèries que no fossin genèriques, i per això l'assemblea només se centrarà en dues qüestions relacionades amb el canvi climàtic: el desplegament de les energies renovables i el model d'alimentació del futur. Els 100 assembleistes es dividiran per la meitat i cada grup estudiarà un dels dos temes.

Els 100 assembleistes reunits en la inauguració de l'Assemblea, al campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra.

L'àrea de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques considera que aquest format s'emmarca en la "innovació democràtica", perquè escoltarà les propostes de la ciutadania, però també perquè les associacions impulsores, Extinction Rebellion i Xarxa per la Justícia Climàtica, han tingut un rol fiscalitzador de l'organització. Mascort avui s'ha dirigit als assembleistes perquè expressin la seva veu: "Cal anar tots a l'una davant d’un dels reptes més grans del planeta. Us demanem col·laboració per decidir".

El departament d'Acció Climàtica planteja aquesta assemblea com una prova pilot, que es podria tornar a aplicar en el futur per estudiar altres qüestions si compleix les expectatives. No totes les propostes fetes per la ciutadania, però, es podran assumir. El Govern haurà d'analitzar les propostes des d'un punt de vista competencial, jurídic i econòmic abans de posar en marxa qualsevol solució. L'Assemblea Ciutadana pel Clima es donarà per acabada quan el Govern respongui a les propostes i rendeixi comptes davant els membres de l'assemblea.

stats