Aplicacions

El temps de quilòmetre zero al teu mòbil: així és la nova app del Meteocat

La nova eina oferirà dades en directe de tot Catalunya i enviarà avisos de perill als dispositius particulars i d’empreses

4 min
La nova app del Meteocat i diverses de les pantalles d'informació que s'hi poden consultar

BarcelonaHa estat un procés llarg, però ja la tenim aquí: surt a la llum la nova app del Meteocat. Una eina que neix amb l’objectiu que tothom pugui tenir al mòbil una aplicació del temps acurada a la zona on es troba amb dades en estricte directe i de proximitat. Fins avui les aplicacions convencionals del temps es basaven només en models meteorològics i amb dades molt generals, sovint amb informació elaborada des d’altres indrets d’Europa o dels Estats Units. Això fa que, per exemple, a Barcelona les dades de referència siguin sovint les de l’aeroport, normalment molt diferents de les del centre de la ciutat. Ara la nova aplicació de meteorologia catalana resol aquestes mancances i permet que cada persona se la pugui programar a mida segons les seves necessitats.

L'aplicació del Meteocat, que es pot descarregar gratuïtament des de qualsevol dispositiu amb sistema operatiu iOS o Android sense necessitat de subscripció, és senzilla i molt intuïtiva. Ofereix dades en temps real, no només en base a la previsió meteorològica, sinó també a partir del radar de pluja i de les dades que registren les més de 200 estacions meteorològiques oficials del Meteocat repartides per tot Catalunya. I aquesta és una de les grans diferències amb les aplicacions del temps actuals. ‘’És informació de quilòmetre zero; cap altra aplicació que puguis descarregar, per molt fiable que sigui, et podrà oferir dades tan precises del que està passant ara mateix al costat de casa teva’’, explica en una entrevista a l’ARA la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Sarai Sarroca.

La nova app del Meteoca

De fet, aquesta era una de les fites que es va marcar Sarroca quan va accedir al càrrec l’any 2021. "No m’agraden gaire les aplicacions existents i creia que un organisme oficial com el nostre n’havia de tenir una de pròpia tant sí com no’’, insisteix. A finals del 2022, el Meteocat va engegar contactes amb diferents sectors de la societat per saber què era el que la població volia que inclogués una aplicació d’aquestes característiques. ‘’Ens van fer reflexionar que havíem d’utilitzar un llenguatge més proper i informació més directa; la gent no vol tants tecnicismes’’, explica Maria del Mar Pla, tècnica de serveis a usuaris de l'SMC. A partir de totes aquestes aportacions, es va elaborar la idea de la nova eina i es va dur a terme un concurs públic per escollir les empreses encarregades d’elaborar i dissenyar l’aplicació. També es va haver de passar la validació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat i, finalment, rebre l’autorització de l’Apple Store i de Google Play perquè l'aplicació estigui disponible a tots els dispositius.

Enviament d’alertes personalitzades

Una de les novetats importants que ofereix l'aplicació és l’enviament d’avisos. L’usuari pot escollir de quina comarca vol rebre alertes de perill de temps advers: avís per pluja forta, per calor extrema, per ventades, etc. Fins i tot es pot demanar que avisi en temps real si plou molt o si baixem o pugem d’una temperatura concreta en un municipi específic. Tot plegat es personalitza dins la mateixa aplicació i automàticament envia al telèfon les notificacions amb les novetats. ‘’L’objectiu és que cadascú faci seva l’aplicació, a mida segons els seus interessos i necessitats’’, afirma Sarroca.  

Finalment, cada usuari pot escollir fins a un màxim de cinc municipis d’on vol rebre la previsió del temps. L’aplicació genera un giny permanent al telèfon que genera una imatge del temps que fa en aquell moment i la temperatura del principal municipi que seleccionat. Un cop dins l’aplicació, es poden consultar les dades màximes i mínimes dels municipis favorits i la previsió hora a hora dels tres pròxims dies.

En aquesta eina també es pot consultar el radar meteorològic en directe, dades i previsions del temps de tot Catalunya, notícies del Meteocat i enllaços a pàgines d’altres informacions de servei de la Generalitat, com ara la qualitat de l’aire, el trànsit i l’estat de les platges. La nova app (que properament viurà noves actualitzacions) conté la informació bàsica i la més detallada i tècnica es continuarà trobant a la web del Meteocat, que també presenta algunes novetats. El disseny de l’aplicació també ha estat pensat perquè les persones amb problemes de visió en puguin gaudir sense dificultat.

Ús empresarial

L’any passat el govern espanyol va aprovar una llei en què exigeix a les empreses que protegeixin els treballadors exposats a l’exterior en cas de temps advers, sobretot amb calor extrema. D’aquesta manera, Sarroca creu que l'aplicació ajudarà aquestes empreses a saber quan han de prendre mesures. ‘’Quan es va aprovar la llei, vam rebre moltes consultes d’empreses i l’única cosa que podíem fer era que es donessin d’alta per rebre un mail amb els avisos de perill, informació que de vegades passa inadvertida’’, explica. Ara les empreses poden descarregar l'aplicació i rebre els avisos meteorològics oficials directament al mòbil o l’alerta en directe d’aquells fenòmens extrems que vulguin (per exemple, quan el municipi seleccionat superi els 30, 35 o 40 ºC).

Això afecta sectors com el de la construcció i el de la neteja, però n’hi ha molts altres que se'n podran beneficiar. Per exemple, els pagesos podran demanar que se’ls avisi quan les temperatures baixin dels 0ºC a la seva zona, per actuar a temps contra les glaçades i protegir les collites. ‘’També hi estan interessades empreses de turisme o que es dediquen al mar, com per exemple de cara a la Copa Amèrica’’, explica Sarroca, que conclou: ‘’Tothom pot fer seva l'aplicació: al final, el temps afecta tothom’’.

stats