Societat

La Vall d'Aran, declarada reserva de la biosfera per la Unesco

L'organisme reconeix la diversitat paisatgística de la zona, així com la seva identitat cultural i lingüística pròpia

ARA
2 min
La bellesa de la vall d'Aran és infinita.

BarcelonaEl 1978 ho va fer amb el massís del Montseny, el 2013 amb les Terres de l'Ebre i, aquest divendres, ha estat el torn de la Vall d'Aran. La Unesco ha donat a conèixer la seva decisió de declarar la vall atlàntica com a reserva de la biosfera en una cerimònia celebrada a Agadir, al Marroc. Amb aquesta distinció, l'organisme reconeix la diversitat paisatgística d'aquest territori, a més de la seva identitat cultural i lingüística pròpia.

La reserva de la biosfera de la Vall d'Aran és l'única vall de Catalunya orientada al nord, i aquesta "posició excepcional" com a conca situada entre la Mediterrània i l'Atlàntic "li confereix una gran diversitat de paisatges climàtics i biològics", destaca la Unesco al comunicat del seu anunci.

El govern aranès va iniciar la candidatura el 2020 i un any després la va presentar amb l'objectiu de contribuir a trobar l'equilibri entre el desenvolupament econòmic sostenible i la gestió i preservació dels valors culturals i naturals aranesos. La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha celebrat el reconeixement, ja que aquesta distinció "és un fet històric".

Les reserves de la biosfera són, segons defineix el mateix organisme, "indrets d'aprenentatge per al desenvolupament sostenible" i la seva declaració és "un pas decisiu" per millorar la protecció de la biodiversitat i revitalitzar les pràctiques tradicionals amb l'objectiu de frenar la despoblació i facilitar la transició a un nou model de desenvolupament rural, si bé no permeten desplegar per elles mateixes figures de protecció ambiental.

Juntament amb la Vall d'Aran, la Unesco ha afegit 10 nous territoris amb aquest reconeixement. Amb aquestes onze noves incorporacions, la xarxa de reserva de la biosfera arriba als 759 indrets de 136 països. "Les noves designacions arriben en un moment decisiu per a la humanitat, que s'enfronta a una crisi mundial de biodiversitat vinculada al canvi climàtic", ha assenyalat la directora general de la Unesco, Audrey Azoulay. Les reserves de la biosfera són "espais que aporten solucions locals a problemes mundials", ha afegit.

stats