Societat 24/07/2021

Una caiguda general de la llum deixa més de 640.000 abonats sense electricitat durant mitja hora

Una avaria a la xarxa de transport de Red Eléctrica ha causat l'apagada, que arriba la setmana en què el cost de la llum ha assolit el rècord històric

Ara
2 min
Una central d'Endesa.

BarcelonaMés de 640.000 persones s'han quedat sense llum durant uns minuts aquest dissabte a la tarda en una caiguda de l'electricitat general a Catalunya. Protecció Civil ha explicat que Endesa els ha avisat d'una "falta de subministrament elèctric d'abast global". El problema s'ha degut a un incident amb un hidroavió al sud de França, que ha afectat de ple la xarxa de transport de Red Eléctrica. La companyia ha explicat a través de Twitter que això ha comportat "la desconnexió temporal de la Península de la resta d'Europa". Amb tot, la incidència ha afectat només zones concretes: segons Endesa, les proteccions "han actuat correctament per evitar una caiguda total" del sistema elèctric a tot Espanya. En un principi, el tall de subministrament ha afectat més d'un milió de clients a l'Estat, la majoria a Catalunya.

Red Eléctrica és la companyia que té la competència de la distribució de l'energia de molt alta tensió, una energia que Endesa s'encarrega de transformar per poder fer-la arribar fins a casa dels clients. Segons explica una portaveu d'aquesta última empresa, és l'afectació en aquest procés la que els hauria obligat a fer desconnexions de línies. Això explica que els talls de llum s'hagin donat en municipis o zones específiques, perquè el moviment s'ha fet només sobre determinades subestacions elèctriques on es transforma l'energia, i a Barcelona, per exemple, n'hi ha més de deu.

Tot i que la situació "s'ha normalitzat completament" poc abans de les 18 h, en bona part de Catalunya s'han quedat sense llum durant una mitja hora, més o menys. La caiguda ha afectat zones de Barcelona –Sarrià, Sants i Nou Barris, per exemple–, Lleida, molts municipis del Vallès i de Girona, entre més àrees. Segons han explicat alguns usuaris a les xarxes socials, en alguns llocs la caiguda ha durat només uns minuts. El servei s'ha anat recuperant progressivament: poca estona després del primer avís ja quedaven 146.000 abonats sense llum, i pocs minuts després n'eren 47.000.

Es dona el cas que la caiguda ha arribat en plena canícula i amb zones on els termòmetres superen els 35 graus, i només quatre dies després que el cost de l'electricitat a Espanya toqués el màxim històric. Dimecres, el preu de l'energia va assolir 106,57 euros per megawatt hora (MWh), segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), l'ens que fa les subhastes a Espanya i Portugal. L'encariment representa un increment del 4,6% en només un dia, des de 101,82 euros, el segon més car des que hi ha registres.

Fins ara, el màxim històric s'havia registrat l'11 de gener del 2020, amb un preu de 103,76 euros per MWh, és a dir, 2,81 euros per sota del que es va pagar dimecres. El nou encariment arriba, a més, després que el govern espanyol aprovés un nou sistema de tarifes que incrementa el rebut a una part substancial de famílies, i que va intentar pal·liar posteriorment amb una reducció de l'IVA de la factura fins al 10%.

stats