Macrocomplex

Més obstacles per al nou Hard Rock: encara no es compleixen les condicions de risc químic

El macrocomplex només es podrà construir si Ercros implementa un conjunt de millores estructurals que encara no tenen data

3 min
Imatge d’arxiu dels terrenys on s’erigirà el projecte del grup Hard Rock.

BarcelonaUna dècada després que es posés la llavor d'un macrocomplex de joc i hotels entre Salou i Vila-seca, el projecte continua avançant a pas de tortuga pels obstacles amb què ha anat topant. Ha canviat tres cops de nom: primer era l'Eurovegas de Sheldon Anderson, després el BCN World i des del 2017 és el Hard Rock. Un gran casino, dos hotels (un en forma de guitarra), una zona comercial... Es va arribar a aprovar un projecte urbanístic, però el 2020 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, després d'una demanda impulsada per entitats com Aturem Hard Rock, el va tombar esgrimint que la zona no era edificable per "risc químic". Això va comportar que s'hagués de refer tot. Ara el nou projecte ja està enllestit, però perquè s'aprovi primer cal que els departaments de la Generalitat afectats emetin informes tècnics sobre si és viable o no. Tal com va avançar l'ARA, el d'Acció Climàtica deia que el nou Hard Rock no complia els requisits ambientals i ara el del departament d'Empresa també avisa que hi ha unes parcel·les que continuen afectades pel risc químic.

L'informe, al qual ha tingut accés l'ARA, data de l'1 de juny i ha de ser favorable perquè la comissió d'urbanisme de Tarragona aprovi el nou projecte del Hard Rock. El d'Acció Climàtica també ho havia de ser i ara s'està modificant el projecte per aquesta banda perquè tingui l'aval de la conselleria. Sigui com sigui, l'informe d'Empresa, de caràcter tècnic, és un sí al nou projecte, però no és un aval complet, sinó parcial. Dit d'una altra manera: el document admet que la feina feta després de la sentència fa que una bona part del complex no estigui en una situació de risc químic (els terrenys afectats inicialment passen a ser no urbanitzables). Però n'hi continua havent, en cas d'accident en una de les companyies de la petroquímica –Ercros–, justament als sectors on es volen construir hotels i zones d'oci. Ara mateix no es podrien edificar.

Però, en un futur, això podria canviar. L'informe d'Empresa és favorable per a les parcel·les A i C. En canvi, per a les B i D és un "favorable condicionat". És a dir, l'avala, però sempre que es duguin a terme tot un seguit d'actuacions que, precisament, no depenen de Hard Rock, sinó d'una empresa privada que no té res a veure amb el projecte. Es tracta de la planta que la química Ercros té a Vila-seca, destinada a la producció de clor-sosa. En cas d'accident químic, el seu núvol químic podria afectar de ple les parcel·les C i D del Hard Rock. La companyia té previstes unes millores estructurals que reduirien aquest núvol químic en cas d'accident, de manera que ja no afectaria cap parcel·la del macrocomplex hoteler. "N'informem favorablement, però condicionat al fet que Ercros hagi implementat prèviament tots els canvis i millores projectades per l'empresa", conclou l'informe d'Empresa.

Això vol dir que la viabilitat del Hard Rock no està en mans dels impulsors, sinó de les millores que una empresa externa té previstes però sense cap obligació. Les millores que ha de fer Ercros, a més, encara no estan aprovades pel Govern. Fonts de l'empresa química apunten que van demanar l'autorització a mitjans de l'any passat i que s'està tramitant. Un cop la rebin, afegeixen, tenen la voluntat d'emprendre tots aquests projectes "en el termini que sigui tècnicament possible". O sigui que encara no hi ha data. Fonts d'Ercros no s'atreveixen a parlar de terminis, perquè encara falta el sí del Govern i, a més, no són mesures quirúrgiques, sinó millores estructurals que necessitaran temps. El resum de totes aquestes mesures ocupa tres pàgines a l'informe d'Empresa (que en té disset) i entre aquestes hi ha construir noves plantes, torres de refrigeració i nous circuits de transport del gas.

Sense tots aquests canvis (si l'empresa fa marxa enrere en un de sol, l'informe passa a ser desfavorable), el nou Hard Rock no podrà tenir elements vulnerables (edificis, zones d'oci...) en aquestes parcel·les i el projecte s'haurà de reconfigurar. A més, caldrà esperar que Ercros hagi implementat totes les millores perquè es pugui començar a construir.

L’entrada al 'resort' que Hard Rock va aixecar a Punta Cana, en una imatge d’arxiu.
stats