Societat 02/05/2016

63.000 signatures per reobrir el cas de la tragèdia del Love Parade on van morir dues tarragonines

Les famílies lliuraran al tribunal de Düsseldorf les adhesions que rebin mitjançant la plataforma Change.org

Acn
2 min
Imatge de les dues joves tarragonines que van perdre la vida a la  tragèdia del Love Parade de 2010

TarragonaFamiliars de les víctimes de la tragèdia del festival de música Love Parade, que es va celebrar a Alemanya l’any 2010, han iniciat una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org per demanar que es reobri el cas. Les víctimes, entre elles dues joves tarragonines –Clara Zapater i Marta Acosta–, van perdre la vida en una allau humana a dins d'un túnel que es va convertir en l'únic accés habilitat per a un esdeveniment en el qual assistien milers de persones.

Fa un mes, el tribunal de districte de Duisburg va decidir tancar la investigació al·legant que no hi ha proves suficients per obrir un procés penal contra els 4 treballadors de l’organització i els 6 funcionaris municipals investigats. Ara, la decisió es troba en mans d’una instància superior de Düsseldorf. Tant la fiscalia alemanya com els familiars de les víctimes han demanat que el cas continuï endavant.

Les famílies de Clara Zapater i Marta Acosta també s’han sumat a la campanya, que ja ha recollit més de 63.000 signatures. La iniciativa la va endegar fa unes setmanes Gabi Müller, la mare d’en Christian, un jove alemany que va perdre la vida en l’allau humana el 24 de juliol del 2010 a dins del túnel d’accés a l’esdeveniment.

Francisco Zapater, pare de Clara Zapater, ha explicat que l’objectiu és lliurar les signatures en paper al registre general del tribunal de Düsseldorf per tal de “visualitzar” el seu malestar. De fet, en les pròximes setmanes, familiars de les víctimes mortals i dels ferits s’adreçaran al punt on es va produir la tragèdia i, posteriorment, es desplaçaran fins als jutjats de Düsseldorf.

El pare de Clara Zapater s’ha mostrat esperançat que el tribunal de Düsseldorf els acabarà donant la raó i que el judici s’acabarà celebrant. “Posar més d’un milió de joves en un lloc tan petit, on només en cabien 200.000, era una negligència. Per nosaltres es va produir una imprudència temerària amb el resultat de 21 morts i més de 600 ferits”, ha explicat.

Com a últim recurs, les famílies encara podrien acudir al Tribunal Constitucional alemany i al Tribunal Europeu de Drets Humans. Francisco Zapater s’ha mostrat “molt decebut” i “frustrat” amb el sistema judicial d’Alemanya, alhora que ha volgut expressar el seu agraïment per l’ajuda i la comprensió rebudes per part del poble alemany.

La tragèdia ha generat uns lligams molt estrets entre algunes de les famílies afectades. Precisament, aquest passat cap de setmana els familiars de les dues víctimes tarragonines han rebut a la ciutat de Tarragona a una dotzena de pares i mares vinguts d’Alemanya, Holanda i Itàlia, amb qui han planificat les accions que seguiran a partir d’ara. Les reunions se celebren periòdicament, dues o tres vegades l’any. “Ha sorgit una amistat i, malgrat la barrera de l’idioma, hi ha molta estima i molta comprensió”, ha manifestat Zapater.

Fins al moment, s'han recollit 63.000 signatures mitjançant la plataforma Change.org: https://www.change.org/p/mutter-eines-loveparade-opfers-fordert-gerechtigkeit

stats