Societat 20/01/2013

El mestral supera els 120 km/h a les Terres de l'Ebre

Protecció Civil manté l'avís per fort vent al sud del país i augmenta el risc d'allaus al Pirineu i Prepirineu

Acn
2 min

BarcelonaLa direcció general de Protecció Civil (DGPC) manté l'avís per fort vent al sud de Catalunya i augmenta el de risc d'allaus al Pirineu i Prepirineu. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), aquest diumenge destaquen ratxes de mestral com els 129 km/h de la Sénia, els 127 km/h de Mas de Barberans, els 121 km/h de l'Albiol, els 119 km/h de l'Hospitalet de l'Infant, els 111 km/h del Perelló, els 109 km/h d'Amposta o els 87 km/h de Reus. Les comarques on es poden produir cops de vent més forts són: Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Ribera d'Ebre, Priorat, Baix Camp, Conca de Barberà i Alt Camp. Tot i el fort vent, no hi ha constància d'afectacions ni de sortides dels Bombers.

Dues carreteres tallades per la neu

No obstant això, Protecció Civil demana molta precaució i retirar els elements inestables o que no estiguin ben fixats de balcons, terrasses o façanes. També cal evitar situar-se a prop de bastides, murs i arbres que puguin perdre l'estabilitat. El Servei Català de Trànsit recomana també molta prudència en la conducció. De fet, continua tallada la C-28 entre Baqueira i la Peülla. També per neu està tallada la BV-4024 per accedir a coll de Pal i és obligatori l'ús de cadenes a la C-28 entre Esterri d'Àneu i Casa Sastrada i la C-142b per accedir al Pla de Beret.

Risc fort d'allaus

Paral·lelament, el risc d'allaus augmenta i és fort (4 sobre 5 a l'escala europea) al vessant sud del Pirineu Occidental, concretament al nord del Cadí-Moixeró (comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya), Ribagorçana-Vall Fosca (comarques de l'Alta Ribagorça i Pallars, Jussà), Pallaresa (comarques del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell) i Prepirineu (comarques de l'Alt Urgell, Solsonès, Ripollès i Berguedà). A l'Aran-franja nord de la Pallaresa (comarques de la Vall d'Aran, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça), Ter-Freser (comarca del Ripollès) i Perafita-Puigpedrós (comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya) el perill ha baixat (3 sobre 5).

Des de divendres i fins aquest diumenge a la matinada, les precipitacions que s'han registrat a tota la façana sud del Pirineu han acumulat entre 65 i 70 l/m2 al Prepirineu, entre 60 i 65 l/m2 a la Ribagorçana-Vall Fosca i a la Pallaresa i uns 40-50 l/m2 al vessant nord del Cadí-Moixeró. Per sobre dels 1.800 m, dissabte les precipitacions van ser en forma de neu amb acumulacions importants. Diumenge de matinada la cota ha baixat pràcticament fins als 1.000-1.200 m.

A tots els sectors la neu s'ha dipositat en forma de plaques a totes les orientacions per sobre dels 2.000-2.200 m. Aquestes plaques són especialment rellevants en orientacions nord-est i est. Es preveu que en el dia d'avui amb el vent del nord-oest i oest es mantinguin com a més inestables aquestes orientacions i que es formin noves plaques en sud i sud-est.

stats