Meteo 09/07/2017

Bones reserves d'aigua als embassaments

Tot i viure un final de primavera càlid i força sec, el conjunt dels embassaments catalans estan pràcticament igual que ara fa un any

Martí Oliveras
2 min
El pantà de Sau, a Osona, gairebé ple ara fa un mes

BarcelonaL'Agència Catalana de l'Aigua actualitza cada dia les dades sobre l'estat dels embassaments a Catalunya, una informació molt útil de cara a conèixer les reserves d'aigua a casa nostra.

Les dades dels 23 embassaments que es controlen i que pertanyen, segons l'àmbit hidrològic que abasten, a les conques internes o a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ens fan ser optimistes de cara a la segona meitat de l'estiu, tenint en compte que la majoria d'ells estan al voltant del 70% de capacitat tot i viure una primavera força seca en conjunt.

Els embassaments de les conques internes estan, en línies generals, igual o lleugerament més plens que ara fa un any. Dels nou embassaments d'aquest àmbit, només dos presenten uns valors inferiors respecte a l'any passat: Siurana, als peus del Montsant, està al 38% de capacitat, mentre que ara fa un any voltava el 54%. També Riudecanyes, al Baix Camp, que ara fa un any estava prop del 53%, avui està al 40%. Els set embassaments restants (Darnius-Boadella, Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall, Sant Ponç i Foix), en canvi, presenten unes reserves d'aigua quasi iguals o superiors a les de fa un any. Tots ells estan entre el 65% i el 91% de capacitat.

L'embassament de Susqueda, el més gran amb diferència de les conques internes, ens serveix d'exemple per veure com l'evolució de les reserves d'aigua en aquesta zona és positiva. Si el 2017 començava amb reserves per sota del que tocaria, segons la mitjana de 10 anys, amb l'inici de la primavera les reserves d'aigua van incrementar-se clarament gràcies, en bona mesura, al desglaç de la neu al Pirineu, fins a arribar a estar gairebé ple durant el mes d'abril. Actualment, degut al juny càlid i sec que hem viscut, les reserves han baixat lleugerament, però tot i així segueix sobre la mitjana.

Pel que fa als embassaments de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, en canvi, les reserves són inferiors en conjunt. Dels 11 embassaments dels quals es disposa de dades, només en quatre les reserves han augmentat respecte a les d'ara fa un any. És el cas de Terradets i Talarn, al Pallars Jussà; Rialb, a la Noguera, i Oliana, a l'Alt Urgell. A la resta d'embassaments (Baserca, Camarasa, Canelles, Cavallers, Guiamets i Riba-roja d'Ebre), les reserves han disminuït i, en alguns casos, de forma significativa com als Guiamets, que està tan sols al 40% de capacitat. En general, però, el descens ha sigut poc important i estan entre el 68% i el 89% de capacitat.

Caldrà veure si les pluges acaben arribant de forma general i abundant les pròximes setmanes, com convindria de cara a recuperar les reserves d'aigua en aquestes zones que més ho necessiten després d'una primavera que ha resultat molt seca en moltes comarques de la meitat sud de Catalunya.

stats