Diumenge inestable amb temperatures de tardor avançada

Aquesta nit ja hi ha hagut aiguats que han deixat més de 40 litres/m2 al Pirineu Oriental

Aquest diumenge ha començat entretingut, amb una matinada passada per aigua amb ruixats i tempestes en molts indrets de les comarques de Girona. Fins i tot s’han produït alguns aiguats amb valors al voltant dels 50 litres/m2, entre els quals destaquen:

  • 51 l/m2 a Sant Pau de Segúries,
  • 42 l/m2 a Albanyà,
  • 40 l/m2 a Sant Joan de les Abadesses,
  • 34 l/m2 a l'embassament de Darnius,
  • 24 l/m2 a Cabanes,
  • 21 l/m2 a la Pobla de Segur,
  • 13 l/m2 a Organyà.

Durant aquest matí de diumenge esperem que la nuvolositat segueixi sent compacta a les comarques de Barcelona i Girona, on es podrien repetir nous ruixats a partir del migdia i durant la tarda. A les comarques  de Tarragona i Lleida, en canvi, s’espera un ambient més assolellat a causa del vent de mestral, que netejarà la nuvolositat, però les temperatures màximes seran força més baixes arreu, uns 5 ºC menys de mitjana, respecte a ahir dissabte. La neu pot aparèixer als cims dels Pirineu per sobre dels 2.200 metres, baixant a 2.000 metres de cara al vespre.

De cara a la tarda, vespre i nit, els ruixats de les comarques de Girona i el Pirineu s’haurien d’anar reactivant amb tendència a traslladar-se cap a les comarques de Barcelona ja de cara a la nit, quan podria descarregar amb ganes cap al sector central del litoral i prelitoral. Les temperatures seguiran baixant clarament.

D’altra banda, el vent serà un factor més a destacar al llarg de la jornada d’avui: bufarà amb ganes tant a l’Empordà com a les Terres de l’Ebre i el sud del pla de Lleida. Puntualment es podran superar els 100 km/h cap a l’Alt Empordà i les Terres de l’Ebre.

De cara a dilluns, tindrem la bossa freda pràcticament al damunt; per tant, hem de tornar a parlar de ruixats i tempestes irregulars a força indrets del país i amb un ambient que serà més propi de tardor avançada que no pas de principis d’octubre. De cara a dimarts i dimecres, és possible que la bossa freda se situï al sud de Catalunya; si fos així, podria haver-hi una regada força general a la meitat est del país. Malgrat tot, és una opció que no tots els models preveuen i, per tant, haurem d’esperar als pròxims dies per entreveure millor el que pot passar a meitats de setmana.