Meteo 23/02/2019

Tres mesos amb escassetat de precipitacions podrien acabar amb rècords

L'absència de precipitacions d'aquest hivern comença a ser destacable i s'està perllongant

Marc Gassó
2 min
Imatge de les pastures d'ahir al matí a Manlleu / CARME MOLIST

BARCELONAA finals de l'any 2018 es va acabar una ratxa de pluges que va culminar amb un any històric quant als acumulats de precipitació i amb els registres més abundants dels últims anys. Des d'aquell moment de finals de novembre fins ara no hem tingut cap més temporal o episodi de precipitacions importants.

Aquest 2019 està passant tot el contrari, i de la tardor més plujosa dels últims anys hem passat de cop a l'hivern més sec dels últims anys, de moment, a l'espera del que pugui passar fins al 20 de març. La irregularitat del clima mediterrani s'està mostrant en el seu màxim esplendor.

Podem acabar tenint un dels hiverns més secs dels últims anys

Des del passat 19 de novembre del 2018 fins avui dia, és a dir, en aquests últims tres mesos, només s'han acumulat entre 30 i 50 litres/m2 a la major part de Catalunya Aquestes dades representen entre un 20% i un 65% de la precipitació total que pertocaria per la mitjana climàtica d'aquests tres mesos segons l'indret. Només a la Vall d'Aran, el nord del Pallars Sobirà i d'altres zones del Pirineu han salvat aquest dèficit tan accentuat de precipitacions gràcies a l'episodi de nord que va afectar gran part del Pirineu a finals de gener, amb nevades molt abundants.

D'altra banda, si fragmentem els registres de precipitació en les quatre capitals de demarcació durant aquests 3 mesos, veurem com els registres de precipitació són molt minsos a totes elles, però sobretot destaca la ciutat de Girona per la seva major anomalia respecte a la mitjana climàtica (dades en litres/m2):

  • Barcelona (Observatori Fabra): 48. Mitjana: 130.
  • Girona (aeroport): 31. Mitjana: 155.
  • Tarragona: 27,4. Mitjana: 120.
  • Lleida: 45. Mitjana: 70.

Com es pot observar, Lleida és la capital amb menys dèficit respecte a la mitjana, però tot i així només hi ha caigut una mica més de la meitat de la mitjana: un 64% del total. La segueixen Barcelona, amb un 37%; Tarragona, amb un 23%, i Girona, amb només un 20% del que pertocaria.

Quina és la previsió a llarg termini?

Malauradament, observant els diferents models meteorològics, seguim sense veure cap canvi de temps destacable ni a llarg termini que ens pugui fer pensar en un episodi de precipitacions o fred més o menys destacable fora del Pirineu. Si finalment s'arribés amb els mateixos registres de precipitació, o uns de similars, al dia 20 de març, quan arribarà la primavera, parlarem molt probablement de rècords d'absència de precipitació històrics molt destacables.

Malgrat tot, l'absència de precipitacions d'aquest hivern és més aviat superficial i per ara és poc greu, perquè la majoria d'aqüífers i embassaments de les conques internes de Catalunya segueixen en bon estat.

stats