L'ull de l'huracà 'Jose', amb una resolució de vuit metres

Una impressionant imatge del satèl·lit europeu Sentinel-2 permet veure fins i tot onades

La naturalesa és a vegades violència i bellesa al mateix temps. En un any en què els huracans i els tifons estan provocant danys importants tant en àrees del Pacífic com a l'Atlàntic, les imatges d'aquests monstres meteorològics que arriben via satèl·lit o captades per avionetes són fascinants.

N'és un exemple aquesta fotografia captada pel satèl·lit europeu Sentinel-2A i publicada a internet pel meteoròleg finès Antti Lipponen. Es tracta d'una imatge que té una resolució de fins a vuit metres, és a dir, cada píxel resumeix la informació de vuit per vuit metres de realitat. L'ull de l'huracà 'Jose' s'hi veu amb amb gran nitidesa, fins al punt que al centre de l'huracà s'hi arriba a diferenciar el color blanc d'algunes grans onades provocades per la pertorbació.

El satèl·lit Sentinel-2A és part d'un projecte de l'Agència Espacial Europea i la Unió Europea, i dona voltes al voltant de la Terra a una altura d'uns 786 quilòmetres per evitar ser atret pel planeta, de manera que cada dia ofereix imatges de llocs diferents. Cada deu dies torna a passar pel mateix lloc.

La fotografia va ser capturada el dia 9 de setembre, quan l'huracà 'Jose' era una immensa pertorbació de categoria 4 sobre 5. Ara 'Jose' ha baixat a escala 2, i es preveu que al llarg dels dies vinents es mogui de manera erràtica a prop de les Bahames. La incertesa encara és gran sobre què farà després; no és gens descartable que a llarg termini afecti també punts de la costa est dels Estats Units.

Més continguts de