Com serà el març?

Els pròxims 30 dies s'entreveuen poc freds però les pluges i nevades podrien superar la mitjana

En bona part del país, des del temporal Gloria no hi ha plogut. I, si ho ha fet, en general ha sigut ben poca cosa: quatre gotes mal comptades o alguna dècima de litre, tot just per mullar el terra. Mentre que en algunes zones del Maresme i el Vallès o al vessant nord del Pirineu aquests últims dies hi ha hagut alguns ruixats que han deixat més d'1 l/m2, al conjunt de les comarques de Girona cal remuntar-se al 12 de febrer per trobar registres semblants o superiors. A la resta, en canvi, cal recular fins als dies 23 a 26 de gener, depenent de l'indret.

Sembla que l'entrada al mes de març portarà un canvi en la dinàmica de les últimes setmanes. Aquest dilluns el pas d'un front ha trencat la ratxa seca a la majoria de comarques. Els models estacionals, que s'utilitzen per pronosticar la tendència a llarg termini, també van en aquesta línia.

Precisament des de fa pocs dies aquesta mena de mapes ja es poden consultar a la web del Servei Meteorològic de Catalunya. Les dades provenen de C3S (Copernicus Climate Change Service) i es basen en la predicció estacional per conjunts del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini. Als mapes, que s'actualitzaran el dia 14 de cada mes, s'hi mostra l'anomalia de la temperatura mitjana i de la precipitació mensuals previstes per als tres mesos vinents.

Aquests models apunten a un mes de març amb més precipitació del normal a l'oest de la Mediterrània, mentre que al vessant atlàntic es dibuixa un escenari més aviat sec, amb poca pluja. Pel que fa a la temperatura, s'espera que sigui lleugerament superior a la mitjana. Ara bé, això no vol dir que no hi pugui haver cap entrada d'aire fred, cosa habitual al mes de març. Tot plegat fa pensar que podria dominar el vent de llevant, que és més aviat suau i ve carregat d'humitat, a la nostra zona.

El pronòstic del Centre Europeu de Predicció coincideix força amb el dels models que fa córrer l'agència nord-americana NOAA. En tots dos casos el Mediterrani Occidental és una de les poques regions d'Europa on es podria esperar un mes de març amb precipitacions normals o una mica per sobre de la mitjana. Pel què fa a temperatura, els models de la NOAA fan pensar que el març continuaran les altes temperatures a bona part del continent, sobretot al nord, però també al Mediterrani.