Meteo 04/03/2015

Les pluges d'avui no agreujaran la crescuda de l'Ebre

Un febrer amb pluges tres cops superiors a les normals a la façana cantàbrica explica el desbordament. L'hivern ha estat sec a Catalunya

Miquel Bernis
1 min
Precipitacions acumulades a la conca de l'Ebre des del 29 de gener fins a l'1 de març. CONFEDERACIÓN HIDROGRÁFICA DEL EBRO

BarcelonaAquest dimecres els xàfecs descarreguen en moltes comarques de Catalunya, però passaran de llarg de les Terres de l'Ebre i d'algunes comarques de Ponent. Fins ara les precipitacions s'han concentrat sobretot a les comarques del nord i de l'est, aquests són alguns dels xàfecs més abundants fins a dos quarts de dues del migdia: Sant Feliu de Pallerols 32 l/m2, Olot 24, la Vall d'en Bas 19, la Vall de Bianya 18, Sant Andreu de Llavaneres 15, Banyoles 12, Manlleu 12. A la capital de la Garrotxa no hi plovien més de 20 l/m2 en un sol dia des del 30 de novembre. Els ruixats continuaran fins a mitja tarda, però no es repetiran els dies vinents.

De fet la crescuda de l'Ebre es deu bàsicament a les precipitacions registrades durant les últimes setmanes a la capçalera del riu, que és on realment les pluges i nevades han estat molt abundants durant l'últim mes. Segons dades de l'Agència Espanyola de Meteorologia alguns indrets del País Basc han més que triplicat les precipitacions habituals durant el mes de febrer, amb acumulacions superiors als 650 l/m2 al nord de Navarra.

A Catalunya, en canvi, l'hivern ha estat majoritàriament sec, i segons dades del Meteocat en moltes comarques durant els mesos de desembre, gener i febrer hi ha plogut menys de la meitat del que sol fer-ho habitualment. En alguns punts de la Ribera d'Ebre i del Camp de Tarragona s'han situat en dins dels límits de la normalitat, però només al vessant nord del Pirineu han estat clarament superiors a les normals.

stats