El temporal de pluges ja deixa registres de més de 40 l/m² en alguns sectors del prelitoral

Les precipitacions seguiran afectant gran part de la zona central de Catalunya fins al vespre

Actualitat meteorològica

Les precipitacions es concentren a la zona central de Catalunya. Aquestes precipitacions no acaben d'activar-se a l'Empordà a causa a la tramuntana que hi bufa. Al llarg de la tarda, la precipitació s'hauria de mantenir en els mateixos indrets, amb tendència a afeblir-se de cara al vespre. Els registres més destacables fins ara han sigut al prelitoral i a l'altiplà central. Aquests registres són els següents:

  • 41 l/m² a Sant Fost de Campsentelles
  • 35 l/m² a Mollet del Vallès
  • 32 l/m² a Badalona
  • 31 l/m² al puig Sesolles (1.700 m)
  • 29 l/m² a Tàrrega
  • 28 l/m² a Terrassa
  • 27 l/m² a Blancafort
  • 26 l/m a Golmés

Previsió

Aquest dissabte comença molt plujós, amb precipitacions que ja afecten gran part del territori català de forma més o menys intensa. La tendència és que durant aquest matí les precipitacions més intenses i extenses es traslladin cap a la meitat est, on fins i tot podran ser abundants o molt abundants. Es podrien superar els 20 l/m² en molts casos abans del migdia, especialment al voltant de la Costa Brava.

De cara al migdia i a la tarda, les precipitacions haurien de desaparèixer a la meitat oest i sud del territori, on ja pot bufar amb força el mestral, especialment cap a les Terres de l'Ebre. A la resta del territori, el risc de precipitacions seguirà present durant bona part de la tarda i fins al vespre cap a les comarques de Barcelona i Girona. Durant la nit, el temporal de pluges aniria a la baixa i les precipitacions haurien d'anar enretirant-se mar endins. Durant tot l'episodi de pluges, es poden superar els 50 l/m² cap a zones del litoral nord, especialment.

D'altra banda, destacarem més factors que us poden sorprendre. La cota de neu podria baixar fins als 700 metres al nord-est. Per tant, a la serralada Transversal i al Montseny, la neu pot fer presència en força indrets de forma abundant, i també al Pirineu i Prepirineu oriental.

Els altres dos factors que cal destacar i que van lligats de la mà són el vent i l'estat del mar. El gregal bufarà de fort a molt fort especialment a la Costa Brava i la costa central. El mestral a partir de la tarda també bufarà amb ganes a la meitat sud del país. Alhora, el mateix vent de gregal farà que s'alteri notablement l'estat del mar a partir del migdia. Durant la tarda, les onades podrien fregar els 3 metres entre la Costa Brava sud i la costa central, però cap a l'arxipèlag balear es podrien superar els 6 metres.

Diumenge de Rams

De cara a demà, el temporal de pluges ja serà història. Tot i això, els models no ens acaben de mostrar una millora clara del temps. El cel encara seguirà força ennuvolat en molts indrets del territori i haurem de tornar a estar atents a possibles ruixats a partir del migdia.

L'inici de Setmana Santa

Ara com ara, es veu un inici de Setmana Santa insegur. Dilluns el començarem amb més sol al matí, però de cara a la tarda encara es podran reproduir alguns ruixats a la meitat est de Catalunya. Amb un ambient força fred, les temperatures no pujarien, encara.

De cara a dimarts, dimecres i dijous sembla que l'anticicló de les Açores se'ns posarà al damunt amb un temps força estable i una notable pujada de temperatures que ens portaria, ara sí, un ambient molt més primaveral. A finals de setmana, una nova borrasca ens podria tornar a portar precipitacions, però això s'haurà d'anar confirmant perquè encara falten força dies.

Més continguts de