La méteo: encara queda un altre pic de calor forta per passar

Demà l'ambient serà més fresc, però al voltant de divendres la temperatura es tornarà a acostar als 40 graus

Aquesta nit ha sigut de més bon dormir. En moltes comarques de Ponent i del Pirineu el termòmetre ha baixat per sota dels 15 graus i, malgrat que la xafogor encara ha sigut molt notable a la costa, fins i tot aquí ha baixat sensiblement la temperatura. A Lleida la temperatura no baixava tant des del 16 de juliol. Al centre de Barcelona, els 24,1 graus d'avui són la mínima més baixa des del 8 d'agost. Aquest any ja hi ha hagut 14 nits tòrrides (temperatura mínima superior als 25 graus) al centre de Barcelona: només l'estiu del 2015 n'hi va haver més, llavors van ser 18.

Avui i sobretot demà seran dies de temperatures més agradables també al migdia. Demà en alguns sectors del Pirineu i de la Catalunya Central fins i tot es començarà a notar una sensació de final d'estiu. Un engany total, ja que la segona part de la setmana estarà marcada encara per una calor molt intensa.

Aquest matí i migdia caldrà estar atents a la possibilitat d'alguns ruixats locals però intensos al Camp de Tarragona o en comarques de l'altiplà central. A primera hora ja se n'han format alguns dins del mar, i al llarg del matí aquests aiguats sobtats poden tocar terra. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja entre el Garraf i el Montsià, i considera el perill alt al Baix Camp. A la tarda es podrien escapar també alguns ruixats molt aïllats al Pirineu i al voltant de la serra de l'Albera. En general avui serà un dia de sol i núvols prims.

Demà els núvols aniran a més. Les estones de cel mig ennuvolat afectaran qualsevol comarca i en alguns moments els núvols seran fins i tot abundants. Dimarts serà un dia insegur: gairebé a qualsevol comarca es podrà escapar alguna gotellada, però els ruixats més destacables cal esperar-los al Pirineu i a la Catalunya Central. Al Pirineu algunes tempestes podrien descarregar força aigua en poca estona.

A partir de dimecres el termòmetre repuntarà i tornarem a encadenar quatre o cinc dies amb màximes per sobre dels 35 graus a Ponent i sensacions tèrmiques fins i tot més altes a la costa. Probablement divendres serà el dia de més calor d'aquesta setmana: una jornada amb màximes que fregaran els 40 graus a Ponent, un pic de calor plenament canicular tot i que ja serem fora del clàssic període de calor més dura de l'estiu. La calorada també afectarà les temperatures nocturnes, tornaran les nits tòrrides al voltant de Barcelona i les nits també de mal dormir en molts indrets de la costa.

En tot cas, el final d'aquesta calorada es dibuixa clarament als mapes del temps. A partir de diumenge i en l'inici de la setmana que ve tornarem a una sensació molt més similar a la d'avui o demà, una refrescada que no té pinta de final d'estiu, sinó de normalització de la temperatura.

La segona part de la setmana estarà marcada pel domini del sol. A partir del cap de setmana podrien començar a rebrotar alguns ruixats al Pirineu, però res fa pensar en cap altra situació de tempestes importants ben bé fins diumenge.