La méteo en 1 minut: pluges minses i fins a cinc graus menys

Aquest dijous farà més fred però el cap de setmana tonaran els migdies càlids

És gairebé 10 d'octubre i encara hi ha nits tropicals, matinades amb temperatures mínimes per sobre dels 20 graus. A l'illa de Buda, al delta de l'Ebre, aquesta nit la temperatura no ha baixat de 21,6 graus, i al centre de Barcelona la mínima s'ha quedat en 20,1. No és un fet extraordinari, el 2013 va haver-hi temperatures mínimes de més de 20 graus els dies 25, 26 i 27, a tocar de la castanyada, però és un símptoma clar que les temperatures estan per sobre del que és habitual.

Avui farà menys calor que ahir, però el canvi no serà gaire evident, la baixada es notarà sobretot al Pirineu i en algunes comarques interiors. Demà el termòmetre baixarà més clarament i de forma més general: al migdia la sensació tèrmica serà uns cinc graus més baixa que els últims dies, però aquesta refrescada no serà un indicador de cap canvi de tendència.

Divendres i sobretot el cap de setmana tornarà aquest ambient de final d'estiu que està marcant molts d'aquests dies de la primera part del mes d'octubre. Entre diumenge i dilluns alguns termòmetres fins i tot podrien arribar puntualment als 30 graus. A partir de dimarts que ve tornarem a un ambient més normal per a l'època. La setmana vinent s'entreveu amb temperatures més normals per ser octubre, però no hi ha indicadors que apuntin a una entrada clara del fred.

Pel que fa a l'estat del cel, aquesta tarda augmentaran els núvols i fins i tot arribarà a ploure en diverses comarques de la meitat est. Seran pluges minses i poc abundants, però que poden obligar a obrir el paraigua puntualment en algunes comarques de Girona i de Barcelona. De nit i demà a primera hora aquesta possibilitat de ruixats arribarà fins a la Costa Daurada.

Els pròxims dies seran variables però gairebé no plourà enlloc. Tant demà com divendres els núvols seran més abundants a la costa i al prelitoral que no pas a l'interior, i tot i que el temps seguirà sent insegur a la Costa Daurada, les pluges que arribin a aparèixer seran sempre minses i de poca estona. Dissabte arribarà una borrasca per l'oest que podria deixar alguns ruixats al Pirineu Occidental, i en general farà que el cap de setmana comenci amb més núvols que clarianes. Diumenge hi haurà més estones de sol.

Entre dilluns i dimarts ens afectarà una pertorbació més activa, que encara és aviat per saber si farà ploure amb una mica de ganes o no. Les precipitacions s'entreveuen més probables a Ponent i al Pirineu que a prop de la costa, però els models encara no es posen d'acord en si seran igualment fenòmens puntuals o una tongada de pluja més destacable.