Primers 30 graus d'aquest any: 30,6 a l'Observatori de l'Ebre

El vent de ponent farà que avui i demà siguin els dies més càlids a la costa

Aquesta tarda del Primer de Maig el termòmetre ha arribat per primer cops als 30 graus aquest 2020. Els 30,6 graus de l'Observatori de l'Ebre suposen la primera temperatura per sobre d'aquest llindar d'aquest any. De mitjana els últims 30 anys els primers 30 graus a les Terres de l'Ebre es produeixen al voltant del 5 de maig, així que la calor no s'ha avançat gaires dies.

Altres temperatures destacables d'avui són els 29 graus de l'Ametlla de Mar i els 29 també del Zoo de Barcelona, on ja no és tan habitual que el termòmetre es dispari tant durant l'inici del maig. A Valls, a Reus i a Arenys de Mar el mercuri s'ha enfilat fins als 27 graus. El vent sec de ponent ha afavorit aquestes temperatures tan altes a prop de la costa. A Pontons hi ha hagut un cop de vent de 72 km/h, a Terrassa un de 63 km/h i a Barcelona el vent ha arribat als 62 km/h. Els xàfecs de tarda han deixat 7 l/m2 a Sant Pau de Segúries, 4 a la Vall de Bianya, 3 a Vielha, 2 a Olot i fins i tot ha arribat a ploure a Girona.

Avui i demà seran els dies de més calor a la costa, però en canvi en comarques interiors i del Pirineu la temperatura continuarà pujant a partir de diumenge i de cara a l'inici de la setmana que ve. Aquesta situació de temperatures clarament altes per a l'època s'allargarà ben bé set dies, com a mínim fins divendres que ve la calor serà intensa per ser principis de maig, tot i que en molts punts de la costa i del prelitoral a partir de diumenge el termòmetre ja marcarà entre 3 i 5 graus menys que avui.

Pel què fa a l'estat del cel, demà el temps canviarà poc, a la tarda descarregaran encara alguns ruixats al Pirineu i al voltant de la serra de l'Albera, però en general només circularan bandes de núvols prims que enterboliran el cel. El vent anirà de baixa però encara es deixarà sentir moderat en moltes comarques centrals i del sud. Diumenge també circularan núvols prims, però el risc de xàfecs anirà de baixa. La primera part de la setmana que ve estarà marcada per un temps igualment amb més sol que núvols, potser en tot cas amb algunes tempestes de tarda al Pirineu al voltant de dimarts.