Méteo especial: una tongada de xàfecs s'emportarà la calor forta aquest cap de setmana

Aquest divendres augmentaran els núvols i al vespre el temps ja serà força insegur

Avui ja no s'ha arribat als 40 graus enlloc de Catalunya, però la temperatura s'ha enfilat fins als 39,3 graus a Lleida, fins als 39 a Alcarràs i fins als 38,3 a Tremp, totes elles temperatures encara molt altes. A Barcelona a dos quarts de cinc de la tarda la temperatura real eren 31 graus, però sumant-hi la humitat la sensació tèrmica s'enfilava fins als 39,5.

Demà començarà a canviar el temps. Els intervals de núvols mantindran el cel mig ennuvolat ja des del matí a la majoria de comarques, i a la tarda el temps serà molt insegur. Els models de previsió fan pensar que les tempestes afectaran sobretot el Pirineu, comarques com la Garrotxa i l'Alt Empordà o també punts de les Terres de l'Ebre, però no hauria de sorprendre que avançada la tarda tempestes més aïllades i puntuals apareguessin en altres comarques.

Dissabte serà el dia que plourà més i en més indrets, però els ruixats i les tempestes no arribaran a tot arreu. Al Pirineu, la Catalunya Central i les comarques de Girona és on és més probable que hi plogui al migdia i la tarda, però ruixats més puntuals afectaran també moltes comarques de Barcelona. Al Pirineu i en algunes comarques de Girona hi haurà acumulacions importants de fins a 20 o 30 l/m2.

Diumenge serà un dia encara variable i amb estones de cel mig ennuvolat a l'est, però els ruixats que puguin aparèixer ja seran només fenòmens aïllats. Res fa pensar que la setmana que ve hagi de continuar aquest temps insegur o variable, més aviat al contrari, a partir de dilluns tornarà el predomini del sol.

Mitja Europa per sobre els 40 graus en un dia de calor històrica

El canvi de temps obrirà la porta a una massa d'aire més fresc. La baixada de la temperatura es notarà sobretot al Pirineu, el termòmetre arribarà a baixar fins a 15 graus a les cotes altes de la serralada. A la resta la refrescada també serà clarament perceptible, i la baixada de la temperatura real o de la sensació tèrmica serà de més de cinc graus en general. Dissabte al vespre la tramuntana i el mestral bufaran amb cops de fins a 70 o 80 km/h a l'Alt Empordà i a les Terres de l'Ebre. Diumenge la tramuntana s'anirà desinflant durant el matí.

A llarg termini la calor tornarà. A partir de dimarts la temperatura tornarà a enfilar-se fins a valors de ple estiu, però és poc probable que la setmana que ve la calor sigui tan dura com en aquesta última.