La méteo: els 40 graus tornaran divendres

Arribarem al cap de setmana amb un altre pic de calor forta, però la setmana que ve començarà amb més fresca

Aquesta tarda la calor ha tornat a ser forta en algunes comarques interiors, diversos termòmetres s'han acostat als 40 graus. En general les màximes han estat una mica més baixes que ahir, però en algun cas la temperatura s'han enfilat una mica més que aquest dilluns. D'entre les màximes d'avui en destaquem (en ºC):

  • Lleida, 39
  • Mollerussa, 38
  • Vallfogona de Balaguer, 38
  • Tortosa, 37
  • Les Borges Blanques, 37
  • Tàrrega, 36
  • Girona, 35
  • Vic, 35
  • Tarragona, 31
  • Barcelona (Raval), 30

Les temperatures han estat encara més extraordinàries a les Balears. El vent de l'est ha disparat la temperatura a la badia de Palma, fins al punt que a l'aeroport el termòmetre ha arribat a marcar 40,6 graus, la segona temperatura més alta de la història de l'observatori. Amb dades des de 1975 l'únic dia amb una temperatura més alta a Son Sant Joan és el 25 de juny del 2001, llavors el termòmetre va arribar a 41,4 graus. A Es Mercadal la temperatura ha arribat a 38,8 graus, la temperatura més alta des que es recullen dades en aquest indret de Menorca.

El més destacable dels pròxims dies serà un nou pic de calor forta que arribarà al voltant de divendres. Demà la temperatura baixarà una mica més que avui, però entre dijous i divendres ens afectarà una altra glopada d'aire càlid que provocarà temperatures tant o més altes que les d'ahir. Les màximes de divendres podrien ser encara una mica més altes que les d'aquest dilluns en molts casos.

La bona notícia és que aquesta situació de temperatures molt altes s'acabarà clarament entre diumenge i l'inici de la setmana que ve. Una entrada d'aire molt més fresc farà baixar el termòmetre fins a valors molt més normals per a l'època al voltant del dia 3 d'agost. Respecte als valors d'avui el descens arribarà a ser de més de 10 graus en algunes comarques del nord, i de més de 5 en molts casos.

Pel que fa a l'estat del cel, no hi haurà grans novetats els dies vinents. Demà a la tarda es formaran algunes tempestes a l'Aragó, uns ruixats que a última hora de manera aïllada podrien acabar arribant a la Franja o a altres comarques de l'extrem oest. Dijous el pas d'un front farà que hi hagi estones de cel enterbolit en comarques de la meitat nord, però només al Pirineu s'hi escaparan tempestes aïllades a la tarda.

Caldrà esperar al final del cap de setmana per veure canvis més importants. A partir de diumenge a la tarda i de cara a l'inici de la setmana que ve el temps s'entreveu més variable i insegur, però encara és aviat per entreveure fins a quin punt pot arribar a ploure en diverses comarques.

Avui el vent serà més feble que ahir, però bufarà de mar cap a terra, i això farà pujar la humitat a la costa. En general la situació marítima serà tranquil·la i cal esperar que predominin les banderes verdes a la majoria de platges, com també serà el cas dels dies vinents.