Les condicions meteorològiques d'avui a l'incendi de l'Ebre: menys vent però molta més calor

Ahir la marinada va arribar a bufar amb cops de fins a 60 km/h a Vinebre

La clau perquè ahir l'incendi de la Ribera d'Ebre corregués com va córrer va ser el vent, el que a les Terres de l'Ebre s'anomena 'garbí' i que és el que puja pel riu venint de mar. Durant tota aquesta primera part de la setmana el vent ha bufat de mar d'una manera no gaire habitual per ser principis d'estiu, això sumat a l'acanalament que provoca l'Ebre van fer que ahir a la tarda a Vinebre hi hagués un cop de vent de fins a 61km/h, i ratxes de més de 50 km/h en molts moments de la tarda.

Avui això millorarà. El vent serà més feble que ahir i aquest migdia les ratxes més intenses probablement se situaran entre els 30 i els 40 km/h. I els pròxims dies el garbí fins i tot serà encara més feble.

No tot són bones notícies. Precisament el fet que el vent sigui més feble ajudarà que la calor es dispari. Ahir a la zona de l'incendi la temperatura no va passar dels 35 graus al migdia, però avui és probable que en molts punts de les Terres de l'Ebre el termòmetre s'enfili ben bé 4 o 5 graus més que ahir, com es veu en el mapa principal d'aquesta peça que dibuixa la diferència prevista entre la temperatura màxima d'ahir i la d'avui. Les Terres de l'Ebre tenen el color més vermell, és on més pujarà avui la temperatura.

De màximes d'encara no 35 graus es passarà a màximes que fregaran els 40, amb perspectives que demà s'arribi a superar clarament aquest llindar. L'encaixonament a la vall del riu provoca que no hagin estat ni una ni dues vegades les que l'estació automàtica de Vinebre marca la temperatura més alta del dia a Catalunya. En la mesura que el vent afluixi el termòmetre s'enfilarà cada cop més.

Sovint se sol dir que a les Terres de l'Ebre només hi ha dos vents: el mestral i el garbí. El mestral és el vent sec que baixa pel riu, el garbí és el que el remunta. El d'ahir, per tant, era un vent que venia de mar i que va ajudar a frenar la temperatura.