La méteo en 1 minut: canvi de temps a la vista

El cap de setmana augmentaran els núvols però les precipitacions seran escasses

El temps actual no ens porta a parlar de canvis. Un dia més el matí ha sigut molt fred a les zones enclotades i més baixes, però no tant a la resta. A Lleida s'ha baixat fins als -3º aquest matí, i amb el d'avui ja són 10 els dies de novembre amb una mínima sota zero a la capital del Segrià. Hi ha pocs precedents d'un novembre amb tantes glaçades a Lleida: el 2007 hi va haver 15 dies amb mínima sota zero i el 1998 van ser 10, però l'any passat o el 2014, per exemple, no es va baixar sota zero en cap moment del mes. Tot i això, si avui s'acabés el mes la mitjana estaria per sobre del normal, fet que explica el fort contrast dels últims dies entre el fred del matí i l'ambient suau del migdia. Altres temperatures mínimes destacables d'avui són:

  • Les Borges Blanques, -4º
  • Mollerussa, -4º
  • El Pont de Suert, -4º
  • Sort, -3º
  • Guardiola de Berguedà, -2º
  • Girona, -2º
  • Cardona, -2º
  • Puigcerdà, -2º
  • Ripoll, -2º
  • Sant Pere Pescador, -1º

Una de les poques novetats del temps avui serà l'aparició del vent de garbí a la tarda a la Costa Brava. També l'aparició d'alguns núvols baixos costaners a la tarda, sobretot a la Costa Daurada.

Demà hi haurà més estones de cel mig ennuvolat, sobretot al matí i a les comarques de Girona i de Barcelona. De fet, a partir de demà el cel ja no serà tan serè com els últims dies, divendres també circularan moltes bandes de núvols alts i mitjans i entre dissabte i diumenge un front farà arribar núvols fins i tot més espessos. En general el cap de setmana és poc probable que plogui, però dissabte podrien reaparèixer algunes nevades al Pirineu Occidental. A la resta, en canvi, és més probable que s'arribin a escapar algunes gotes diumenge que dissabte. Pluges molt minses en tot cas.

Si bé el canvi de temps del cap de setmana no farà arribar gaires precipitacions, sí que portarà aire més fred i sacsejarà l'atmosfera. Les temperatures baixaran més de 10 graus a les cotes altes del Pirineu, però a la resta el canvi es notarà més al migdia que no pas de nit i a primera hora. Diumenge les temperatures diürnes recularan uns 5 graus respecte dels últims dies, però de matinada en general no farà més fred que els últims dies. En zones enclotades fins i tot podria passar que les mínimes pugessin. A partir de dissabte al migdia reapareixeran la tramuntana i el mestral, sense ratxes fortes.

Els canvis més sucosos podrien arribar entre dimarts i dimecres de la setmana que ve. Per ara en els mapes del temps es mantenen bones opcions que en un dia o en l'altre les pluges i les nevades acabin arribant de forma bastant extensa, i en algun cas fins i tot en abundància. Tot fa pensar que la cota de neu per a aquestes precipitacions seria baixa, fàcilment per sota dels 1.500 metres, potser fins i tot per sota dels 1.000. Encara hi ha molta incertesa, caldrà seguir-ho, però després d'uns dies de temperatures elevades a alta muntanya el fred tornarà clarament al Pirineu a partir de dissabte, i la neu podria tornar-hi la setmana que ve.

Més continguts de