Méteo especial: adéu a la calor forta

Entre aquest vespre i demà apareixeran xàfecs sobtats en força comarques que faran entrar un aire molt més fresc

Diversos indrets han registrat aquesta nit temperatures mínimes de més de 25 ºC. En ciutats com Barcelona, Badalona, l'Hospitalet i Mataró el mercuri no ha baixat d'aquest llindar de matinada, i fins i tot en sectors del Prelitoral com Sabadell i Terrassa les mínimes han rondat entre els 23 i els 24 ºC.

La calor de màxima categoria té les hores comptades, i aquest migdia la sensació no canviarà gaire en comparació amb la d'ahir. Demà, però, les màximes ja recularan fins a 5 graus a l'interior respecte de les del cap de setmana, i entre dimecres i dijous el descens serà de fins a 10 graus. La baixada es notarà a tot arreu, i tant les temperatures diürnes com en les nocturnes.

La qüestió és saber si aquest serà un canvi passatger obé si iniciarà una nova tendència. En aquest sentit tot fa pensar que l'ambient més fresc durarà tota la setmana lectiva. El cap de setmana, la calor tornarà a augmentar, però encara és aviat per saber si de forma tan contundent com els últims dies o no. En qualsevol cas, sembla difícil que ens instal·lem en aquest ambient poc estiuenc, com ha passat en alguns estius recentment.

Els canvis comportaran també un augment del risc de ruixats. Aquesta tarda no només hi haurà tempestes al Pirineu, sinó també en força comarques prelitorals de Tarragona i en altres indrets de l'oest de Catalunya, on apareixeran ruixats sobtats i localment forts. Al vespre i nit els xàfecs i tempestes podrien afectar fins i tot la costa. Demà a la tarda es repetiran alguns xàfecs al Pirineu, a la Catalunya Central i en punts del Prelitoral.

Dimecres, els núvols baixos taparan el cel en molts moments a la Costa Brava i en diverses comarques de l'est, però a partir de dijous el sol tornarà a ser el gran protagonista, i el risc de tempestes de tarda tornarà a quedar restringit al Pirineu. Tramuntana i mestral bufaran moderats entre dimecres i dijous.