La méteo: encallats en l'ambient d'inici de primavera

Aquests pròxims dies s'aniran repetint alguns xàfecs de tarda al Pirineu

Ja fa alguns dies vam explicar que el març havia sigut més fred que el febrer en algunes comarques, i els primers set dies d'abril la dinàmica no ha canviat. En alguns indrets la temperatura mitjana de la primera setmana d'abril ha sigut més freda que la mitjana d'un març que ja havia sigut més fred que el febrer. En llocs elevats la diferència és de més d'un grau, i en ciutats com Barcelona, Girona i Figueres l'anomalia també és destacable. L'abril ha començat amb un ambient fresc, però aquesta situació tan estanya s'ha produït sobretot pel fet que el febrer va ser excepcionalment càlid. No a tot arreu s'ha donat aquesta circumastància. En ciutats com Lleida i Manresa la temperatura ha seguit l'evolució lògica, i en molts altres indrets no ha baixat però s'ha estancat.

Aquest dimecres ha començat amb algunes restes de núvols a la costa, però avui predominaran les clarianes. On hi haurà més estones de cel mig ennuvolat serà en indrets de la costa i del prelitoral, i sobretot al Pirineu i el Prepirineu, on fins i tot s'escaparan alguns xàfecs sobtats a la tarda. Els ruixats típics de primavera es repetiran els dies vinents, però difícilment s'estendran gaire més enllà del Pirineu o del Prepirineu.

La nit ha sigut més freda que ahir a Ponent i al sud, i en canvi la temperatura ha pujat en moltes comarques de Girona. En alguns llocs del pla de Lleida i de la Catalunya Central la temperatura ha arribat a baixar dels 5 graus. D'entre les temperatures mínimes d'avui es destaquen (en ºC):

Òdena 1
Mollerussa 3
Les Borges Blanques 3
Solsona 3
Lleida 4

Al migdia la temperatura serà una mica més alta que ahir, però el canvi es notarà sobretot en comarques de l'extrem oest, molt més que no pas a la costa. Durant la segona part de la setmana no hi haurà canvis en el termòmetre. A les nits la temperatura continuarà baixant dels 10 graus a la majoria de comarques, i al migdia seran ben pocs els termòmetres que arribin als 20 graus. És possible que a partir de dimarts que ve la temperatura pugi de manera més decidida, però això encara és molt incert i, de fet, alguns models apunten fins i tot en la direcció contrària, cap a una baixada del termòmetre de cara a la segona part de l'abril. Caldrà seguir-ho.

Els dies vinents seran de temps tranquil, amb més sol que núvols i només xàfecs puntuals de tarda al Pirineu. Entre divendres i dissabte el cel serà més variable i canviant al sud i a Ponent, però les opcions de pluja són escasses. La inestabilitat podria augmentar durant la primera part de la setmana que ve. Alguns models de previsió fan pensar que el vent tornaria a bufar de llevant i que això podria fer ploure en moltes comarques. La incertesa encara és molt alta.