Els metges suspenen la gestió del futur Trueta

Creen un observatori per avaluar si es compleixen els terminis de la nova infraestructura, que s’hauria d’inaugurar el 2028

3 min
Imatge de l’exterior de l’Hospital Josep Trueta.

Girona“Zero”. És la nota que posaria el cap de cardiologia de l’Hospital Josep Trueta, Ramon Brugada, a la gestió –o no gestió– que han fet els polítics des que el juliol del 2020 es va anunciar que el futur Hospital Josep Trueta es faria en uns terrenys entre Girona i Salt. “No tenim coneixement que des de llavors s’hagi fet res, ni tampoc ens consta que hagin preguntat a cap professional com hauria de ser el futur Trueta”, ha lamentat Brugada. Al seu costat, el cap de cirurgia del mateix centre, Antoni Codina, l’ha matisat: “El doctor Brugada ha sigut molt generós posant un zero, jo diria menys, negatiu, no arriba ni a zero, perquè la sensació que tenim és que som on érem el primer dia, que no s’ha avançat en res”, ha recalcat. 

Davant d’aquest panorama, el Col·legi de Metges –amb el suport del Col·legi d’Infermeres, la Universitat de Girona, l’Idibgi i la Cambra de Comerç de Girona– ha decidit crear l’Observatori del Campus de Salut Girona - Nou Trueta per fer un seguiment del projecte. El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, ha destacat que l’objectiu és “unir esforços” perquè el nou centre hospitalari sigui una realitat "com més aviat millor o dins el termini establert”, és a dir, inaugurar-lo el 2028. Un dels principals temors del sector és que altres equipaments s’enduguin les inversions per les traves que puguin sorgir en el projecte gironí: “Hi ha molts llocs que treballen per tenir un hospital nou. O ens espavilem o ens passaran al davant, i haurem d’esperar 20 anys més”, ha advertit Codina. 

Els doctors Brugada, Codina, Magda Nadal i Wilfred Ricart formaran la comissió permanent i seran els encarregats d’obtenir la informació de seguiment, que exposaran públicament cada sis mesos per informar tota la ciutadania del punt en què es troben els tràmits. Segons Vilaplana, compten amb la col·laboració del departament de Salut i els ajuntaments de Girona i Salt, que s’han compromès a facilitar-los totes les dades que requereixin. 

Promeses incomplertes de quatre consellers

Durant la roda de premsa, els doctors han recordat que el 2008 la llavors consellera de Salut, Marina Geli, va presentar l’avantprojecte del nou hospital, que s’havia de començar a construir el 2010 i inaugurar el 2013. Amb la crisi econòmica, però, la maqueta es va deixar en un calaix sine die. “Encara recordo que el 2008, durant la inauguració de la Facultat de Medicina, vaig dir als alumnes que estudiarien sisè al nou Trueta. Anem perdent anys, anem perdent capacitat d’atraure talent, anem perdent capacitat de ser competitius, d’atraure recursos i inversions; i això s’ha d’acabar”, ha subratllat Brugada, que ha recordat que és un centre que dona servei a 800.000 habitants.

Entre el 2010 i el 2020 el projecte va estar aturat, malgrat les promeses dels titulars de Salut, que asseguraven que posarien fil a l’agulla. A més, paral·lelament, va sorgir una altra polèmica quan el conseller Toni Comín va obrir la porta a situar el nou equipament a Salt; cosa que va despertar una lluita territorial entre els dos municipis. Finalment, el juliol del 2020, l'aleshores consellera Alba Vergés va anunciar una solució salomònica: un terç dels terrenys són a Girona i dos terços a Salt. 

Des de llavors, el projecte està encallat en els tràmits municipals que han de realitzar els dos ajuntaments per aconseguir les parcel·les que cediran a Salut. A Girona hi ha una propietària que ja ha anunciat que presentarà batalla judicial per no perdre la masia del segle XVII on viu ella i la seva família. I a Salt hi ha mig centenar de propietaris que estan pendents dels costos d’urbanització de tot el sector sud perquè ja han avisat que, si són molt elevats, no podran fer front a les despeses. 

Els metges han assenyalat que durant el desenvolupament del projecte sorgiran obstacles i entrebancs i que, precisament per això, és necessari l’observatori: “Sabem que hi haurà moltes dificultats, però volem ser un recull de totes les sensibilitats professionals perquè, entre tots, aconseguim que el nou hospital sigui una realitat”, ha afegit la doctora Nadal. 

stats