Societat 19/01/2011

Els motors dièsel i les millores higièniques augmenten els casos d'asma en la població infantil

L'estranya conjugació dels motors dièsel amb les millores en el clavegueram i en el tractament de l'aigua expliquen en bona mesura l'augment de malalties respiratòries en els més petits

2 min
El doctor Praena participa en les conferències de la Fundació Roger Torné i el Cosmocaixa.

BarcelonaEls cotxes de gasoil alliberen partícules que potencien l'efecte d'al·lergògens com el pol·len. La teoria de la higiene manté que la netedat de les societats occidentals provoca que el sistema immunològic perdi oportunitats d'enfrontar-se amb agents infecciosos i se centri més en detectar antígens per generar anticossos. Ho explica el pediatra sevillà Manuel Praena, que aquests dies es troba a Barcelona participant en un cicle de conferències sobre malalties respiratòries de la Fundació Roger Torné i el Cosmocaixa.

"El 80% de les persones que tenen asma tenen algun tipus d'al·lèrgia", diu Praena, que subratlla que les al·lèrgies són un factor "importantíssim" per desencadenar aquesta malaltia. Es tracta de la malaltia crònica respiratòria "més prevalent" i consisteix en una inflamació de les parets internes del sistema respiratori.

Estudis internacionals han constat que en els "darrers 10 anys" han augmentat els casos d'asma entre la població infantil. Dues són les causes que Praena subratlla per justificar-ho. La primera és la "teoria higiènica de l'asma", que manté que els ambients "molt nets" provoquen que el sistema immunològic, que abans "es dedicava a les infeccions", ara "es dediqui a reconèixer antígens i fabricar anticossos específics contra ells".

No cal embrutar les llars per lluitar contra aquesta malaltia, "cal seguir avançant en el mateix sentit", tranquil·litza el pediatra. Totes aquelles persones que tinguin una predisposició a patir-la, nens amb antecedents d'asma a les seves famílies, han de tenir cura de seguir mantenint la llar neta, per evitar la presència d'àcars i fongs, evitar l'exposició a elements que puguin provocar-li al·lèrgies, com el pol·len o el pelatge d'animals domèstics, en especial els gats, i protegir-lo d'ambients de fumadors.

La llei del tabac soluciona una part dels problemes que causa l'addició a les cigarretes en els infants. El doctor Praena és optimista i creu que ajudarà a rebaixar unes xifres que no han deixat de créixer en els darrers anys. "Però no només cal que la mare no fumi durant l'embaràs, també cal que no ho faci ningú durant els primers mesos de vida", matisa.

L'augment d'asma s'ha detectat en tot el món i també a l'estat espanyol. La contaminació i la humitat són dues causes que també la potencien. Les dues presents a Barcelona. "Com en qualsevol altra gran ciutat costanera", subratlla Praena. "La humitat afavoreix el creixement dels fongs", que també poden provocar una crisi d'asma.

Curiosament la segona causa remarcada per Praena, els motors dièsel, no són objecte de cap tipus de campanya a l'estat espanyol. "A diferència dels Estats Units, on hi ha gent que, per exemple, demana que els busos escolars siguin de gasolina". El fum provinent de la combustió de gasoil d'aquests motors potencia els efectes al·lergògens d'elements com el pol·len o de partícules en suspensió a l'aire de les grans ciutats.

El metge participa en un cicle de conferències que han organitzat conjuntament la Fundació Roger Torné i el Cosmocaixa, centrades sobretot en la prevenció de les malalties respiratòries. S'organitzen, a més, dues jornades per ensenyar a respirar destinades sobretot a nens amb asma, ja que saber respirar ·pot ser de gran ajuda" per aprendre a viure amb aquesta afectació respiratòria.

stats