Societat 09/05/2016

Les tres millors universitats de l'Estat són catalanes, segons l'últim rànquing fet públic

UPF, UAB i UB són les tres primeres, i hi ha sis centres catalans entre els vint amb millor puntuació

Arnau Garcia
2 min
Alumnes de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes tres millors universitats de l'Estat són catalanes. La Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB) encapçalen un rànquing elaborat per la Fundación Conocimiento y Desarrollo (CYD). A més, la Universitat Politècnica (UPC), la de Girona (UdG) i la Rovira i Virgili (URV) estan també entre les vint primeres, amb la setena, la dotzena i la setzena posició, respectivament.

L'estudi té en compte una trentena de variables, relacionades amb l'ensenyament i l'aprenentatge, la investigació, la transferència de coneixements, l'orientació internacional i la contribució al desenvolupament del territori. Les tres universitats catalanes han estat les que han obtingut la màxima puntuació en més d'aquestes variables.

Lideratge en gairebé totes les matèries

El lideratge de les universitats catalanes també es dóna en –gairebé– totes les matèries en les quals la Fundació CYD divideix l'estudi. La UPC i la UAB són capdavanteres en matemàtiques, la UAB i la URV ho són en química, i la mateixa Autònoma i la UPF en sociologia. Per la seva banda, les facultats de biologia de l'Estat que tenen una millor puntuació són les de la UB, la UPF i la UAB. En l'àmbit del treball social i la història les universitats catalanes perden el lideratge, enfront de les de Saragossa i Navarra, respectivament.

Les dades provenen de qüestionaris omplerts per les universitats i enquestes als estudiants, però també d'anàlisis externes; com el ministeri d'Educació, la Web of Science i la classificació U-Multirank, impulsada per la Comissió Europea. Recullen un total de 66 centres –44 públics i 22 privats– dels 83 existents. L'entitat que elabora l'informe, la Fundació CYD, està presidida per la també presidenta del Banco Santander, Ana Botín.

stats